Як виникла ідея

Ідея про друк власних грошей спала на думку меру Теніно Вейну Форньєру. Він надихався історією міста: під час Великої депресії у США (1929-1933) Теніно також друкувало власні «дерев’яні долари» — і тоді допомогло відновити економіку міста. А взагалі «дерев’яні гроші» були в обігу в Теніно задовго до цього.

Як друкують долари

Для друку використовують друкувальний газетний верстат 130-річної давнини, розташований у місцевому музеї. За іронією долі, його ж використовували й майже століття тому для друку «дерев’яних доларів» у часи кризи. А за «золотовалютний запас», який надає цій валюті цінність, правлять власні збереження Форньєра — 10 тисяч уже справжніх доларів США.

Як працює схема з валютою

Схема з місцевою валютою працює так: жителі міста, які опинилися за межею бідності через епідемію коронавірусу, можуть подати заявку на отримання допомоги. Якщо її схвалюють, людям видають їхні «гроші» — «дерев’яні долари» (один такий має вартість 25 доларів США).

На місяць обсяг фінансової допомоги обмежений 300 доларами США (або 12 «дерев’яними доларами»).

За словами Форньєра, на кожній «банкноті» латиною написано щось типу: «У нас усе під контролем».

Утім витрачати «дерев’яні долари» можна не на всі товари — приміром, придбання алкоголю, сигарет чи лотерейних квитків заборонене.

На питання, чому б людям просто не роздати звичайні долари, Форньєр відповідає: так він гарантує, що «валюта» залишається в межах міста — і допомагає саме його економіці.

«Amazon „дерев’яні долари“ не прийме», — жартує він.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».