Міфи

«Зараз ціна, яка була у попередньому опалювальному сезоні, яка зараз у всіх нормативних документах, більше 4 тисяч гривень. На ринку фактична ціна – 2 275. Це ціна травня. Тобто ціна буде знижена. Згідно з цими умовами на опалювальний сезон ціна буде знижена», – сказав міністр.

Читайте також: Чи зможе Україна переграти МВФ

Також Марченко уточнив, що створення поняття «гарантованого мінімального доходу» не відповідає дійсності.

Реформи у медичній та освітній системі

При цьому передбачаються реформи у медичній та освітній системі.

«Питання – що вкладається в цей формат. Перехід на нові моделі фінансування – це нормальний підхід. Я не бачу там проблеми, там не записано, що це якась реформа, яка робить якісь злі речі. У цьому там дискусії немає», — сказав він.

Читайте також: Що повинна виконати Україна, щоб отримати 5 мільярдів. Основні тези меморандуму з МВФ

Пенсійна реформа

Щодо пенсійної реформи, за його словами, МВФ рекомендує Україні не робити винятки в плані пенсій, а також не призначати пільгові пенсії для суддів, прокурорів. У той же час, про підвищення пенсійного віку мова поки не йде.

«Там створені певні застереження щодо того, що є можливість розгойдування пенсійної системи. І більше ніяких там ризиків. Про підвищення пенсійного віку мова не йде. Категорично не йде», – наголосив Марченко.

Податкова реформа

Окремо він зазначив, що реформа податкової системи передбачає створення єдиної юридичної особи в органах державної податкової служби, державної митної служби.

Він також додав, що в меморандумі згадується приватизація, але там не йдеться про конкретні підприємства.

Читайте також: В Мінфіні назвали обсяг нової програми з МВФ

Марченко також прокоментував чутки про необхідність перегляду деяких норм закону про ринок землі. За його словами, фактично в меморандумі з МВФ зафіксовані ті речі, які вже прийняті, про зняття мораторію на продаж землі, впровадження ринкових механізмів. Ніяких додаткових зобов'язань немає, крім тих, які влада вже на себе взяла.

Передісторія

Україна 21 травня завершила роботу з Міжнародним валютним фондом з підготовки нової кредитної програми stand-by Arrangement (SBA).

За інформацією фонду, нова програма загальним обсягом фінансування в $5 млрд (3,6 млрд СПЗ) розрахована на 18 місяців. Гроші будуть направлятися на підтримку платіжного балансу і бюджету для подолання наслідків COVID-19 – тобто, для поповнення валютних резервів і для бюджетних потреб.