Що вимагає законопроєкт

Законопроєкт стосується проблеми захисту інвесторів, яка зберігається протягом багатьох років, але опинилася в центрі уваги влади на тлі загострення протиріч між США і Китаєм.

Китайські компанії, такі як Alibaba Group Holding Ltd. і Baidu Inc., у сукупності залучили десятки мільярдів доларів коштом лістингу на американських біржах.

Головна проблема полягає в небажанні Китаю надати американським регуляторам доступ до документів, що стосуються аудиторської перевірки, пише газета The Wall Street Journal.

Читайте також: США виключили Китай зі списку країн, що маніпулюють валютою

Компанії, чиї акції торгуються на біржах в США, повинні проходити перевірку, здійснювану аудиторами, яких інспектує Рада з нагляду за бухгалтерською звітністю публічних компаній (Public Company Accounting Oversight Board, PCAOB).

Нова міра зобов'яже Комісію з цінних паперів і бірж (SEC) США забороняти торги акціями компаній, які не проходили аудиторську перевірку PCAOB за останні три роки. Компанії зобов'яжуть розкривати інформацію про те, чи належать вони іноземному уряду або контролюються ним.

Читайте також: США і Китай домовилися про перемир'я в торговельній війні

«Всі ми хочемо, щоб Китай грав за правилами», — сказав один з авторів законопроєкту сенатор-республіканець Джон Кеннеді, виступаючи в Сенаті.

PCAOB та SEC довгий час намагалися домовитися з Китаєм з приводу доступу до аудиторських документів, але ці спроби не увінчалися успіхом. Регулятори не хотіли проводити делістинг акцій китайських компаній з бірж.

Для вступу в законну силу ініціативу повинна взяти нижня палата Конгресу – Палата представників і потім її повинен підписати президент Дональд Трамп.