З одного боку — вже всім зрозуміло, що період постійного зміцнення гривні на «карантинному режимі» закінчився. Попит на валюту поступово зростає і після послаблення карантину з 22 травня цей процес тільки посилиться. Це змушує частину клієнтів (у кого є гривня) — страхуватися і активніше купувати валюту вже зараз. Це підтягує котирування вгору, а також провокує спекулянтів в ті моменти, коли на торги виходять великі покупці й на малооб'ємному ринку можна зіграти «на підвищення». Щось подібне сьогодні й спостерігалося на початку сесії, а періодично і в подальшому протягом дня.

З іншого боку — наслідки карантину для української економіки суттеві. Більшість компаній зжалися в обсягах своїх операцій, у них впала виручка і вони не такі активні на ринку, як до епохи коронавируса. Це створює певну підстраховку для нацвалюти в ті моменти, коли апетити продавців і спекулянтів починають вже дуже сильно зростати.

Дивіться також: Курс валют, бюджет, ВВП: чого очікувати

Подібне протистояння інтересів великих гравців сьогодні й спостерігалося протягом усього періоду торгів та приводило то до зростання котирувань продажу долара у межах 26,80 гривень та вище, то потім — до їх просідання до 26,70 і навіть трохи нижче.

«Суперечка» покупців і продавців в частині компромісного для ринку курсу — явно не закінчена і в найближчі дні міжбанк продовжить шукати компроміс між основними покупцями і продавцями в частині оптимальної вартості валюти. Інтереси у них явно протилежні й ми ще побачимо найближчим часом ці валютні ігри. НБУ сьогодні вважав за краще не втручатися в ситуацію, надаючи можливість міжбанку самому знаходити «золоту середину» по курсу.

Хід торгів:

З самого ранку попит активно перевищував пропозицію і курс на 11 годину з ранкових 26,74 / 26,77 виріс до 26,77 / 26,80 гривень за долар. Але потім потенціал покупців почав видихатися і на 12:00 котирування просіли до позначки 26,76 / 26,78.
Потім знову почалося зростання попиту на валюту в моменти виходу на торги основних покупців і на обід дилери вже пішли при рівнях 26,79 / 26, 81 гривень.

Але тут вже почали зупинятися покупці (їх збентежило таке зростання курсу), що призвело до падіння попиту. В результаті на 15-ту годину долар просів до 26,70 / 26,72 гривень, а потім знову плавно подорожчав до 26,70 / 26,74 на кінець сесії. НБУ не проводив інтервенцій у четвер.

Головні події 21 травня на міжбанку:

1) Після численних то злетів, то просідань — долар з ранкових 26,74 / 26,77 гривень формально просів на кінець дня до 26,70 / 26,74;

2) НБУ не виходив сьогодні на ринок;

3) Довідковий курс Нацбанку на 12:00 зафіксовано на рівні 26,7827 гривень, а офіційний на 22 травня встановлено на позначці 26,7699 гривень за долар.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».