Що кажуть в банку

«Особисті дані клієнтів у банку охороняються крутіше, ніж гроші. Принаймні ми можемо стверджувати про період після націоналізації банку. Доступ ззовні до бази даних банку отримати неможливо. Жодним чином. Скопіювати і вкрасти не можна. Технічно неможливо.

У нас і ні в кого іншого, крім невідомих експертів, немає точно інформації про походження цієї бази, міфічної „бази даних Привату“, про яку говорять вже років 5 і яка періодично спливає і тут же зникає», — заявили в пресслужбі Приватбанку.

Читайте також: 13 шахрайських схем, які дозволили вкрасти в українців 362 мільйони

Також у банку повідомили, що виявили цього Telegram-бота й уже заявили в поліцію. За результатами розслідування сподіваються отримати інформацію про джерела даних.

Як працюють боти

Перший бот під назвою «Досьє» на момент публікації вже закритий, другий ще працює.

У боті «Досьє» за гроші за телефонним номером можна було отримати ПІБ користувача, дату народження, серію і номер паспорта, прописку та ІПН.

Другий бот працює за схожою схемою і теж за гроші. 10 запитів в ньому коштує $50, 50 запитів — $100, 200 запитів — $200.

Оформити кредитну карту Приватбанку

За даними журналістів, обидва боти використовують однакову базу.

Раніше повідомлялося

  • Затяжний карантин змусив компанії переходити на віддалену роботу, а громадян — активно освоювати онлайн-сервіси. Це створило благодатний грунт для процвітання шахрайства. Раніше «Мінфін» розповідав про ризики і заходи безпеки.