Поради банкам

  • Національний банк вважає, що протягом наступних шести місяців банки мають зберігати суттєвий запас капіталу для поглинання можливих збитків.

  • Також фінустанови мають зберігати запас капіталу для підтримання кредитної діяльності – багато підприємств матимуть підвищену потребу в оборотних коштах як у період карантину, так і після нього в період поступового відновлення економічної діяльності.

  • Банкам рекомендовано зосередити увагу своїх наглядових рад та правління на забезпеченні достатньої капіталізації банків, необхідної для покриття всіх наявних та майбутніх суттєвих ризиків.

Читайте також: Банки оновили рекорд за прибутками. Хто і скільки заробив

  • Тимчасова відмова від розподілу дивідендів посилить фінансову стійкість банків на період кризи та надасть клієнтам банків додаткову впевненість.

  • Після відтермінування впровадження вимог про формування буферів капіталу обов’язковими для виконання банками в частині вимог до капіталу залишаються тільки мінімальні нормативи достатності основного та регулятивного капіталу (Н3 на рівні 7% та Н2 на рівні 10%).

Діюче законодавство забороняє банкам виплачувати чи розподіляти капітал в будь-якій формі, якщо це призведе до порушення відповідних нормативів Н2 та Н3.

Очікування НБУ

Національний банк очікує, що протягом наступних шести місяців можна буде достатньо точно оцінити вплив економічної кризи на фінансові показники банків та рівень достатності капіталу.

Тому в жовтні після повторної оцінки ситуації Національний банк визначиться із доцільністю збереження рекомендації про тимчасове утримання від розподілу дивідендів.

Раніше повідомлялося

25 березня Національний банк відтермінував вимогу дотримання банками буферу запасу (консервації) капіталу та буферу системної важливості.

Працюючі банки України другий рік поспіль завершили рекордним прибутком, отримавши за підсумками 2019 року позитивний фінансовий результат на рівні 59,6 мільярда гривень. Порівняно з показником за 2018 рік прибуток банків зросла майже втричі.

Найбільший прибуток за рік отримали Приватбанк (32,6 мільярда гривень), Райффайзен Банк Аваль (4,7 мільярда гривень), ПУМБ (2,6 мільярда гривень), Укрсиббанк (2,6 мільярда гривень) та ОТП Банк (2,5 мільярда гривень).