Що відомо про ухвалення законопроекту

«І так, закон про банки підтриманий Комітетом! Він буде підтриманий згідно Регламенту як 2571-д, але в тій редакції, яку запропонував уряд», — заявив Железняк.

Зазначимо, що профільний комітет зібрався з приводу цього закону з другої спроби. З першої спроби депутати не набрали кворуму, тому не могли ухвалити рішення щодо законопроєкту.

Читайте також: «Закриємо питання з Коломойським»: голова Привату про закон про неповернення банків

Чому цей закон важливий

  • Законопроєкт про неповернення банків — один з двох ключових законів, разом із законом про землю, які має ухвалити Україна, щоб отримати допомогу від МВФ, розмір якої можуть збільшити до $8 мільярдів.
  • Основною причиною для останнього візиту експертів МВФ в Україну стало узгодження позицій щодо «антиколомойського» законопроекту.
  • МВФ хотів максимум гарантій, що банки не повернуться власникам, і кошти МВФ (опосередковано) не потраплять до рук олігархів, коли держава заплатить більшу компенсацію за незаконну націоналізацію.

Читайте також: Закон проти Коломойського. Як Приват захистять від попередніх власників

  • 24 березня уряд зареєстрував затверджену з МВФ версію проекту закону.
  • Законопроект передбачає, що власники та ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення банку з ринку, можуть отримати відшкодування тільки грошовій формі.
  • При цьому визнання незаконним рішення щодо виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.
  • Раніше депутат владної фракції Єгор Чернєв заявив, що у «Слуги Народу» може не вистачити голосів за банківський законопроект, бо багато депутатів пов'язані з групою «Приват», яку фінансує Коломойський.

Читайте також: Приватбанк зобов'язали виплатити понад $200 мільйонів офшорам Суркісів