Що передбачає законопроект

Документ вносить дві суттєві зміни до ст. 165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

  1. Підвищує штрафи за необгрунтоване пыдвищення цін і тарифів;
  2. Пропонує притягувати до відповідальності усіх громадян, а не тільки посадових осіб, як це передбачено діючим Кодексом.

Читайте також: Хліб може подорожчати на 15-20%. Причина — зростання цін на пшеницю

Як планують збільшити штрафи

Згідно із законопроектом, за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів, а також знижок, націнок, доплат до них передбачено:

  • штраф для громадян 100 НМДГ (нова норма) і для посадових осіб — 150 НМДГ (зараз – від 5 до 10 НМДГ), тобто 1700 та 2550 грн відповідно;
  • за повторне порушення протягом року штраф зростає до 150 НМДГ для громадян і до 200 НМДГ для посадових осіб (зараз – від 10 до 15 НМДГ), тобто 2550 та 3400 грн відповідно.
  • за перевищення під час карантину у 1,2 рази встановленої урядом ціни на товари протиепідемічного призначення та соціально значущі товари – на громадян накладатимуть штраф від 200 до 250 НМДГ, а на посадових осіб — від 250 до 300 НМДГ.

Читайте також: АМКУ відкрив справу за фактом подорожчання продуктів в Києві (список магазинів)

Що передувало рішенню

В Україні карантин введено з 12 березня. З 17 березня посилено працюють тільки продуктові магазини, аптеки, АЗС; транспорт обмежений, кордони закриті.

В АМКУ зазначають, що проводять ціновий моніторинг по всій території України і аналізують повідомлення. З початку березня в багатьох регіонах піднялися ціни на продукти першої необхідності. 

Мережа супермаркетів «АТБ» заявила про підвищення цін на низку продуктів харчування і товари першої необхідності в умовах карантину, запровадженого в Україні у зв'язку з коронавірусом.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства кожні два дні буде робити огляд торговельних мереж на наявність там значущих продтоварів, а також стежити за цінами на них.