Останні заяви ФРС США щодо фактично безлімітної підтримки ліквідності ринків під майже нульову ставку з метою утримання американської економіки від подальшого провалу у рецесію — трохи пожвавило фондовий ринок і знову вдарило по парі євро / долар в частині здешевлення долара, що вигідно зараз американським компаніям.

На момент написання статті євро знову зріс до 1,093 долара та продовжує зміцнюватися. Це небезпечно для євровалюти в період кризи і цілком можливо ЄЦБ також скоро знову заявить про гідну відповідь у вигляді нового додаткового запуску програм накачування ліквідності вже в країнах ЄС. Це опосередковано впливає на котирування євро щодо гривні і відбивається як на міжбанку, так і на цінниках обмінок.

Із внутрішніх факторів, що впливають на поведінку учасників валютного ринку потрібно відзначити:

1) Продовження періоду складного визначення котирувань на міжбанку. Він став досить малооб'ємним і вихід будь-якого великого гравця з купівлею / продажем на торги — кардинально змінює розклад між попитом і пропозицією та фактично й сам курсової тренд під час сесії;

Тиждень карантину: яким буде курс долара далі (відео)

2) Очікування експортерами основних сум надходжень відшкодувань ПДВ. Тут все непросто. У бюджеті вільних грошей немає, більше того — він недовиконаний майже на 35% і тому держава розраховується з експортерами поки досить скупо. Експортери звичайно притримують валюту до останнього, чекаючи цих відшкодувань, але мусять її поступово витрачати на фінансування поточних витрат. Це відбивається на загальному стані міжбанку;

3) Проведення 25 березня Нацбанком аукціону з продажу готівкового долара на $ 130 млн. Це знизить загострення пристрастей на готівковому ринку і з видачею валютних вкладів та переказів у банках і позитивно позначиться на ринку та котируваннях. Відсутність ажіотажу — кращий спосіб боротьби зі спекулятивним розгойдуванням курсу.

Ми прогнозуємо сьогодні досить низьку активність імпортерів (обсяги ввезенного імпорту знижуються) на фоні періодичних розпродажів валюти великими експортерами через брак у них гривні. До тих пір поки держава не перерахує їм всі основні суми відшкодувань ПДВ — експортери будуть змушені активно розпродавати валютні заначки для фінансування своїх гривневих поточних витрат.

Намагання покачати курс з боку спекулянтів продовжаться і при зростанні коливань на міжбанку — НБУ виходитиме на торги з інтервенціями. Останні два дні він не виходив на міжбанк з продажем валюти, тому що ринок сам знаходив відносну рівновагу як за обсягами операцій, так і по котируваннях.

Оформити вклад у валюті і отримати бонус + 0,7% річних

За прогнозами «Мінфіну», обсяги операцій на торгах 26 березня складуть до $ 280-350 млн при укладанні до 440-510 угод з коридором по долару у межах 27,90-28,25 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,50-27,90 і продаж 28,15-28,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,90-28,05 гривень та продаж 28,20-28,30.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram