На поведінку ринку вплине:

Із зовнішніх — вже працює на повну «гонка» друкарських верстатів як у США, так і в ЄС. Вчорашнє зміцнення євро до рівнів 1,08 долара і вище — результат спроб цих економічних гігантів поборотися за ринки і головне — зберегти робочі місця на ринку для своїх країн в період та після закінчення епідемії коронавіруса. Все це безпосередньо відбивається на всіх ринках, у тому числі  фондових та валютних світових майданчиках.

Стрімко почало зростати і золото (вже більш 1585 доларів за унцію, хоча ще позавчора було близько 1472 ).Це говорить, що фінансові зрушення в світовій економіці вже пішли і зараз ці процеси тільки збільшуються.

Із внутрішніх — покупці та продавці, як і раніше, в складному становищі щодо механізму курсоутворення в перебігу дня. З одного боку — знижуються потреби у валюті у імпортерів (обсяги завезеної продукції падають), але продовжують закривати свої зовнішні зобов'язання українські валютні позичальники, що частково тисне на курс. Проти гривні також грає скорочення надходжень валютної виручки від експортерів (кордони майже закриті) і від заробітчан (значна частина яких повернулася із-за коронавируса і вже не так активно переводить в Україну валюту).

Життя в карантині: Що діється з доларом і економікою

Як ми і попереджали — не спрацював особливо фактор погашення депсертифікатів НБУ, що так активно розкручували спекулянти, щоб на ажіотажі знову спробувати підірвати курс. Але — частина з цих грошей у банків пішла на погашення раніше взятого рефінансу, частина на підтримку ліквідності та виконання нормативів резервування на коррахунку в НБУ (необхідно по системі зараз близько 54,4 млрд гривень), частина — на підкріплення кас готівкою.

Тому навіть при зростанні коррахунків до 88 млрд гривень на ранок понеділка — НБУ обмежився всього продажем 50 млн доларів на вчорашніх торгах і цього вистачило для заспокоєння котирувань та навіть їх відкату вечером 23 березня.

Не особливо сьогодні вплине на міжбанк і аукціон Мінфіну. Якщо раніше чиновники говорили про розміщення гривневих та доларових облігацій, то зараз — після консультацій з первинними дилерами — обмежилися пропозицією тільки ОВДП у євро та доларах. Але на дуже великі надходження валюти до бюджету ми би поки не розраховували при тому, що відбувається на світових фондових майданчиках.

Тому сьогодні нас чекає з одного боку — досить середня активність імпортерів на фоні все ще збереження попиту на валюту з боку валютних позичальників при досить стриманих продажах експортерів, які сподіваються на надходження основних сум ПДВ і притримують валюту.

Спроби покачати курс з боку спекулянтів — продовжаться, а при великих перекосах попиту і пропозиції ми знову побачимо на торгах НБУ з його інтервенціями.

За прогнозами «Мінфіну», обсяги операцій на торгах у вівторок складуть до $ 390 млн при укладанні до 640 угод з широким коридором по долару за рахунок продовження нестикування можливостей покупців і курсових бажань продавців у межах 27,55-28,10 гривень.

На готівковому ринку ажіотаж по валюті стихає з причин: 1) відсутність великої кількості валютної готівки на руках у громадян; 2) зростання витрат населення на продукти харчування при зниженні їх доходів через вимушене сидіння вдома через коронавирус — людям не до валюти; 3) більш-менш зниження панічних настроїв на міжбанку, що опосередковано впливає і на готівковий ринок.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,00-27,80 і продаж 28,00-28,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,50-28,00 гривень та продаж 28,05- 28,20.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram