Що відомо про можливу допомогу

Кислиця зазначив, що перший план передбачає допомогу в закупівлі ліків та обладнання, посиленні координації на місцях та забезпеченні професійного аналізу ситуації в країні.

Другий план буде спрямований на підтримку українців, які проживають на сході України.

Читайте також: Україна просить у МВФ допомогу для боротьби з пандемією

«В умовах загострення епідемкризи ми не можемо забувати про верстви населення, які є найбільш уразливими. Якщо хто не знає, на початку року ООН затвердила План гуманітарного реагування для України розміром близько $162 млн. Розуміючи, що потреби зараз будуть зростати, ми плануємо залучити ще $20 млн на боротьбу з поширенням Covid-19», — розповів Кислиця.

Про програму фінансування МВФ

На початку березня МВФ заявив про готовність виділити $50 млрд країнам з низькими доходами і економіками, що розвиваються, на боротьбу з коронавірусом.

Цього тижня директор-розпорядник Фонду Кристаліна Георгієва заявила про готовність МВФ в цілому мобілізувати $1 трлн на кредити для надання допомоги країнам у подоланні епідемії та її наслідків.

Читайте також: ЄБРР виділить мільярд на підтримку країн, де він працює. Україна серед цих країн

Інструменти Фонду дозволяють надати близько $50 млрд країнам, що розвиваються. Зокрема, до $10 млрд можуть бути виділені країнам-членам з низькими доходами під нульову ставку.

У МВФ зараз 40 чинних угод на загальну суму приблизно $200 млрд. У багатьох випадках ці угоди стануть ще одним інструментом для швидкого надання кризового фінансування.

Читайте також: Від рожевих окулярів до прийняття. 5 стадій проходження кризи в бізнесі

«Ми також отримали запити ще від 20 держав і будемо стежити за ними в найближчі дні», — повідомила Георгієва.

Раніше повідомлялося

  • Всупереч чуткам, Україна не відмовлялася від кредиту МВФ. Фонд не відмовив Україні в кредиті і продовжує переговори. Про це 18 березня написав у фейсбуці заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован.
  • Як раніше повідомляв прем'єр-міністр Денис Шмигаль, з восьми пунктів, які МВФ просив виконати Україну, залишилося виконати два.
  • Про нову програму співпраці з МВФ Україна домовилася в грудні 2019 року. Вона розрахована на 3 роки і передбачає допомогу в розмірі $5,5 млрд.