Рішення про передачу ДІУ в управління від Кабміну до Міністерства фінансів уряд прийняв 18 грудня минулого року.

Згідно з документом, протягом двох місяців Міністерство фінансів мало підготувати і затвердити новий статут Державної іпотечної установи, а також положення про наглядову раду та її персональний склад. 

Як зміниться робота ДІУ

Як пояснили «Мінфіну» в прес-службі ДІУ, новий статут не змінює мету та предмет діяльності Державної іпотечної установи. 

Важлива зміна одна: тепер ДІУ працюватиме під контролем Міністерства фінансів. Це було необхідно для «проведення єдиної державної фінансової політики в сфері розвитку ринку іпотечного кредитування», — зазначили в ДІУ.

Що робить іпотечна установа

Відповідно до статуту, ДІУ має право здійснювати такі операції:

  • надавати кредити фінансовим установам з метою видачі іпотечних кредитів фізичним особам на придбання (будівництво) житла;
  • надавати фінансові кредити фінансовим установам з метою фінансування будівництва житла;

Читайте також: 52% новобудов в Києві потрапляють в категорію ризикових (дослідження)

  • набувати права власності на об'єкти житлової нерухомості з метою подальшої передачі таких об'єктів у фінансовий лізинг громадянам України та здійснення розпорядження такими об'єктами до повного викупу та відчуження.

Якими сумами оперує ДІУ

За період з 2006 по 2013 роки, відповідно до законів України про державний бюджет, держава надала гарантії за зобов’язаннями ДІУ на загальну суму 10 млрд. грн. Протягом 2014-2018 рр програма не працювала.

В 2019 році обсяг держгарантій склав – 1,2 млрд. грн.

Державні гарантії необхідні задля забезпечення установою підтримки іпотечного кредитування та придбання житла для подальшої передачі у фінансовий лізинг.

Перспективи іпотеки

За словами Президента Володимира Зеленського, вже у вересні цього року ставки за іпотекою мають знизитись до 10%. 

Раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук також заявляв, що в поточному році цілком можливо домогтися зниження ставки по іпотеці до 10-11% річних.

Минулого тижня Приватбанк знизив ставки за іпотекою до 14,9% річних. В Ощадбанку ставки за іпотекою стартують від 15,99%.