Що планує змінити НБУ

Відповідні зміни містить проект постанови правління НБУ «Про внесення змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті», що регулятор запропонував для громадського обговорення.

Обговорення проекту постанови триватиме до 10 березня.

Що дасть зміна

  • Це дасть можливість працюючим громадянам реалізувати право самостійно відкривати рахунок у банку для отримання заробітної плати або винагороди за виконану роботу.

Читайте також:Кабмін скасував «зарплатне рабство». Бюджетники зможуть отримувати гроші через будь-який банк

«Громадянин, а не роботодавець, повинен сам обирати банк, який буде обслуговувати його рахунок. Таке право передбачено законодавством про оплату праці, і ми хочемо, щоб це право дійсно реалізовувалося», — прокоментував рішення заступник голови НБУ Сергій Холод.

За його словами, це буде стимулювати банки до конкуренції і сприяти підвищенню рівня обслуговування клієнтів.

Які ще зміни готує регулятор

Також документ вносить інші зміни, пов'язані з прийняттям Кодексу про банкрутство та закону про протидію відмиванню грошей.

Раніше повідомлялося

  • Мінфін і НБУ анонсували в грудні 2019 року скасування так званого «зарплатного проекту» — договору між банком і компанією про виплату зарплати співробітникам. Через такий договір, працівник не може обирати, де йому отримувати зарплату.

  • У грудні 2019 року уряд зняв обмеження щодо переліку банків, через які працівники бюджетних установ можуть отримувати зарплату та інші виплати.

Що це значить

  • «Бюджетники» можуть отримувати заробітну плату та інші виплати на картку будь-якого банку, а не тільки там, де роботодавець оформив «зарплатний проект».

Як змінити банк

  • Щоб отримувати зарплату в іншому банку, йому потрібно буде надати в бухгалтерію установи, де він працює, номер свого рахунку IBAN.

  • Бухгалтер продовжить формувати просту зарплатну відомість для співробітників. Розподіляти гроші буде банк, який обслуговує підприємство.

Читайте також: Що таке IBAN і навіщо він потрібний

  • Для впровадження цього банкам потрібно буде доопрацювати свої системи.

  • З 5 серпня 2019 року в Україні стартувало впровадження міжнародного номеру банківського рахунку IBAN у відповідності з вимогами стандарту ISO 13616.

  • IBAN – система банківських рахунків, яку використовують у країнах Європи.