Як аргументують

«Ми стурбовані тим, що першість долара США в довгостроковій перспективі може виявитися під загрозою через широке застосування цифрових фіатних валют.

Дослідження Банку міжнародних розрахунків показало, що більше 40 країн світу зараз розробили або вивчають можливість створення цифрової валюти», — йдеться в листі конгресменів у ФРС.

Читайте також: Єврокомісія шукає рішення, як контролювати криптовалюти

Політики нагадали, що Швеція працює над електронною кроною, Уругвай завершив пілотний проект цифрової версії національної валюти песо, а Народний банк Китаю може запустити CBDC на базі юаня вже цього року.

«Враховуючи те, що цифрові валюти можуть перейняти характеристики і суспільну корисність паперових грошей, необхідно, щоб Федеральна резервна система зайнялася проектом розробки цифрового долара США», — вважають законодавці.

Раніше в Міністерстві фінансів США заявили, що криптовалюти можуть стати на заваді боротьбі з тероризмом.

Вони наголосили, що цифрові монети, які розробляють приватні компанії, несуть свої ризики. В першу чергу — втрату контролю над монетарною політикою.

Серед приватних проектів валют у листі згадано Libra від Facebook, досліджуваний банком JPMorgan токен, а також плани Wells Fargo по запуску стейблкоїна Wells Fargo Digital Cash.

Корпоративні облігації від CardService: до 28% річних + 1% від «Мінфіну»

Тим часом в Україні

  • Відповідно до оновленого закону про фінмоніторинг, тепер в Україні під фінансовий контроль підпадають операції з віртуальними активами.
  • Якщо біржі, обмінники, банки або інші компанії здійснюють платежі в криптовалютах на суму понад 30 тис. грн в еквіваленті, вони повинні перевірити таку операцію і зібрати докладну інформацію про клієнта.
  • Клієнт у відповідь повинен надати вичерпну інформацію про походження та призначення своїх віртуальних активів.
  • Якщо така операція здасться фінустанові підозрілою, про неї необхідно повідомити Державну службу фінансового моніторингу.

Читайте також: Зеленський підписав закон про фінмоніторинг