По-перше — сьогодні буде погашено ОВДП попередніх випусків на 5,5 млрд гривень. Частина цих коштів буде перевкладено у нові випуски облігацій вчорашнього аукціону. На ньому вчора продали паперів на 6,29 млрд гривень. Але частина — піде на міжбанк для фіксації прибутку нерезидентів в іноземній валюті і це додасть попиту на торгах, що буде тиснути на курс гривні;

По-друге — на кінець місяця традиційно активізуються імпортери. Багатьом з них треба закрити свої поточні розрахунки у валюті по січню на звітну дату, тому що навіть працюючи під реалізацію (тобто у більш пільговому режимі, чим за передоплатою) — зазвичай до першого числа вони розплачуються за місяць. Це також працює проти гривні на міжбанку;

По-третє — «розбалувалися» експортери. Вони відверто задирають котирування та спільно зі спекулянтами грають «на підвищення». Експортери продовжують отримувати гривню від Держказначейства у вигляді відшкодувань ПДВ і це дозволяє їм притримувати валюту.

 Оформити депозит з підвищеним доходом

А спекулянти, спостерігаючи за зростанням попиту — просто користуються ситуацією і заробляють на ажіотажі;

По-четверте — почав «пожвавлюватися» готівковий ринок. Якщо раніше він був тільки заручником ситуації та збільшував свої цінники до рівнів міжбанку, то починаючи з учорашнього дня населення почало поступово купувати більше валюти. Це відбувається не у всіх регіонах, але попит почав зростати. Хтось купує валюту під майбутні поїздки і боїться зростання курсу, а хтось із дрібних і середніх підприємців став купувати готівкову валюту для своїх розрахунків за імпортні товари у форматі «чемоданної економіки». Це негативний сигнал і «Мінфін» сподівається, що готівковий ринок не перетвориться в окремого драйвера по зростанню курсу;

По-п'яте — спостерігаючи на міжбанку гру «на підвищення» — Нацбанк змінив тактику своїх інтервенцій і чекає на початку сесії максимальних котирувань і лише потім виходить із пропозицією. Це призводить до зростання курсу та дозволяє учасникам ринку зробити висновок, що регулятор більше не зацікавлений в зміцненні гривні з усіма витікаючими наслідками для їх поведінки на торгах.

Вірус з Китаю поки, як і раніше, ще не особливо впливає на обсяги міжбанку, але вже працює психологічним каталізатором активізації бажаючих купити валюту і розрахуватися зі своїми іноземними партнерами пошвидче. Крім цього,  потенційний і вже реальний спад ділової активності у світі — частково вплине і на обсяги українського міжбанку та виручку наших експортерів.

«Мінфін» прогнозує на 29 січня обсяг операцій на міжбанку до $ 220 млн при здійсненні до 640 угод і знову широкий коридор по долару у межах 24,70-25,00 гривень.

Знову ймовірно повторення сценарію останніх днів з виходом на ринок НБУ з продажем долара на піку котирувань, щоб психологічно збити ажіотаж на торгах.

Але якщо нерезиденти вийдуть на ринок з продажем долара під свої розрахунки за вчорашні куплені ОВДП — Нацбанк викупить цю валюту навіть при загальної її нестачі на торгах, чим тільки розохотить спекулянтів та великих гравців межбанку.

Загальний настрій на міжбанку поки залишиться на зростання валютних котирувань як за рахунок об'єктивних факторів, так і за рахунок спекулятивного «розгону» курса.

Котирування  готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,50-24,70 і продаж 24,75-24,95 гривень

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,60-24,70 гривень та продаж 24,75-24,85 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram