Ревальвація національної валюти можлива за умови, що нерезиденти повернуться на первинний ринок довгострокових гривневих ОВДП. Зміцнення гривні також буде сприяти продажу валюти аграріями, які незабаром почнуть готуватися до весняних польових робіт.

«Тим не менше, з урахуванням наших прогнозів щодо інфляційної динаміки і характеру монетарної політики, ми очікуємо більш інтенсивної протидії подальшому зміцненню гривні з боку НБУ за допомогою активних валютних інтервенцій», — прогнозують аналітики.

Читайте також: Мінфін розмістить дебютні 7-річні держоблігації

Згідно з даними, опублікованими в огляді, індекс споживчих цін у найближчі місяці може опуститися нижче цільового діапазону НБУ — до 3,3-3,6% рік до року. За оцінками аналітиків, НБУ може знизити облікову ставку до 8% до кінця 2020 року.

Що було з курсом в грудні і чому долар подорожчав

Аналітики нагадують, що в цілому за підсумками 2019 року ревальвація гривні становила близько 14%.

У грудні національна валюта продовжувала зміцнюватися. На піку її курс досягав позначки 23,25 грн./$.

Нерезиденти активно продавали валюту, оскільки їм була потрібна гривня для купівлі ОВДП. До них приєднався НАК «Нафтогаз України». Держкомпанія продавала валюту за вказівкою «зверху», щоб допомогти наповнити держбюджет, в якому утворилася «діра».

НБУ довелося втрутитися в ситуацію. Щоб уникнути пікової ревальвації регулятор 26 грудня вперше в 2019 році оголосив валютний аукціон з купівлі до $1 млрд.

«Мабуть, активні покупки валюти з боку НБУ і, зокрема, цей аукціон, були сприйняті учасниками валютного ринку як сигнал про локальному розворот тренда», — наголошується в звіті.

Після цього курс гривні «просів» і на міжбанку і на готівковому ринку. Тенденція продовжилася в першій половині січня 2020 року і курс подолав позначку 24 грн./$.

Читайте також: НБУ показав, із чого складаються міжнародні резерви України (інфографіка)

Як НБУ наповнював засіки

Чисті покупки валюти з боку НБУ в грудні перевищили $2,9 млрд. За підсумками 2019 року НБУ купив $7,93 млрд.

Міжнародні резерви протягом року зросли на 22% до $25,3 млрд і покривають 3,9 місяця потенційного імпорту.

Депозити від топ-банків: Вигідні ставки + бонус від «Мінфіну»