На що піде позика

На думку старшого фінансового аналітика групи ICU Тараса Котовича, відповідей на це питання декілька:

1. В першу чергу — на зовнішнє фінансування бюджету, що передбачено законом в обсязі понад $4 млрд. І цього разу було залучено лише близько третини запланованого обсягу.

2. Кошти будуть зараховані на валютні рахунки Міністерства фінансів в НБУ, тому автоматично збільшать золотовалютні резерви, які і так на досить хорошому рівні. Тому за підсумками січня резерви можуть вирости до $26 млрд, або навіть більше, що буде також залежати від операцій НБУ на валютному ринку.

3. Залучені кошти дозволять здійснити всі валютні виплати за державним боргом у першому кварталі поточного року, як зовнішнього, так і внутрішнього. Розміщення валютних ОВДП поки не планується.

Читайте також: Україна розмістила 10-річні єврооблігації. Деталі

Як Україна розміщувала евробрнды

  • Цінні папери на 1,25 млрд. євро були випущені під 4,375% річних.
  • Україна здійснила випуск облігацій зовнішньої державної позики в євро з десятирічним терміном обігу за положенням S/правилом 144А. Міністерство фінансів України залучило BNP Paribas, JP Morgan and Raiffeisen Bank International в якості спільних лід-менеджерів.
  • У середині червня 2019 року Україна розмістила на зовнішньому ринку запозичень випуск 7-річних єврооблігацій на 1 млрд євро під 6,75% річних. Це був перший за останні 15 років суверенний випуск українських єврооблігацій в євро. Попит на нього перевищив пропозицію у шість разів.

Оформити заявку на купівлю ОВДП з бонусом від «Мінфіну»