Результати дослідження

«За оцінками експертів Kantar (консалтингова компанія, яка проводила дослідження — ред.), сума неотриманих податків до бюджету України в 2019 році становить 4 812 649 500 гривень», — ідеться в дослідженні.

Понад 3,7 мільярда штук сигарет поширюється саме на чорному ринку.

При цьому рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в країні зростає. У 2019 році він досяг позначки 6,8%, тоді як роком раніше цей показник становив 4,4%.

Читайте також: Рада зробила крок до підвищення цін на сигарети

Згідно з дослідженням найпоширеніші нелегальні марки на ринку України – Compliment і Marvel з маркуванням Duty Free, частка яких становить 60% у структурі контрабанди.

Також контрабанду можна зустріти і серед марок Marble, NZ і Fest. Нелегальна продукція переважно поширюється у 5 областях України: Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій, Хмельницькій та Одеській.

Читайте також: Зеленський на зустрічі з «табачниками»: Ми зацікавлені в зростанні експорту

Також у дослідженні зазначається, що понад 75% контрабанди та підробок реалізується через вуличних торговців, магазини і відкриті ринки.

Раніше повідомлялося

  • Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявляв, що Україна перетворилася на «світовій хаб» з контрабанди сигарет в Європу.
  • Акциз на сигарети зріс з 1 липня 2019 року на 9%.
  • У чинному Податковому кодексі прописано подальший план підвищення акцизних ставок до 31 грудня 2024 року.
  • У проекті закону «Про держбюджет на 2020 рік» передбачена специфічна ставка акцизу на сигарети з фільтром і без фільтра. У 2020 році її хочуть підвищити на 20% — з 756 грн до 907,2 грн за 1000 штук.