Скільки побудували електростанцій

Протягом 2019 року в Україні збудували нових сонячних, вітроелектростанцій та інших електростанцій, що працюють на відновлювальних джерелах енергії, загальною потужністю 4,5 гігавати. Це майже вдвічі більше за потужність всіх «зелених» електростанцій, які працювали в Україні станом на початок 2019 року.

«Загалом, діючі потужності «чистої» енергетики дозволяють щорічно виробляти понад 8,4 мільярда кіловат-годин електроенергії (біля 5,5% від загального виробництва) та забезпечувати електричною енергією понад 3,3 мільйона домогосподарств», — сказано в повідомленні.

Читайте також: Знизилися «зелені тарифи» на електроенергію для домогосподарств

Користь «зелених» електростанцій

У Держінфаструктури підрахували, що завдяки збудованим в Україні «зеленим» електростанціям, викиди парникових газів, які спричинюють глобальне потепління, щороку зменшуватимуться на 9,2 мільйона тонн.

«Зелений» тариф в Україні

Енергія, яку виробляють в Україні «зелені» електростанції (вітрові та сонячні) продається за «зеленим» тарифом, що є одним з найвищих у Європі.

Напередодні в уряді запропонували інвесторам добровільно погодитися на зниження цього тарифу.

Читайте також: «Зелений тариф» обійдеться українцям 1,3 мільярда євро на рік

Що таке «зелені» тарифи

«Зелений тариф» — це ціна кіловат години, за яким держава зобов'язана купувати електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел.

Такі тарифи є вищими за ринкову вартість електроенергії. Це для того, аби стимулювати розвиток альтернативної енергетики в Україні. Високий розмір таких тарифів призвів до того, що сама електроенергія для споживачів також є дорожчою.

Раніше повідомлялося

  • Президент Зеленський заявляв, що в Україні необхідно розв'язувати питання «зелених» тарифів на продаж електроенергії з альтернативних джерел. З компаніями, які вже підписали контракти з державою на отримання цих тарифів, будуть спілкуватися.