Чого ще очікувати ФОПам

Президент доручив Кабміну утворити координаційну раду з питань розвитку малого і середнього підприємництва та залучити до нього представників громадських організацій у сфері малого бізнесу.

Координаційна рада має протягом двох тижнів розробити низку законопроектів для створення сприятливих умов діяльності ФОПів.

Мораторій на перевірки не торкнеться ризикових категорій ФОПів з високорентабельної діяльністю.

Глава держави також доручив спростити умови і критерії віднесення ФОПів до першої групи спрощеної системи оподаткування.

Зокрема, це дозволить:

  • збільшити граничний обсяг їхнього доходу протягом календарного року;
  • надати їм право використовувати працю найманих осіб;
  • розширити перелік видів діяльності таких суб'єктів господарювання.

Читайте також: Три головні проблеми нового закону про РРО та чим це загрожує бізнесу

Також Зеленський зобов'язав спростити процедуру реєстрації РРО через інтернет і провести активну роз'яснювальну роботу щодо цього.

Окремо президент зобов'язав уряд з 1 січня 2020 року дати можливість платникам податків тестувати безкоштовне програмне забезпечення при проведенні розрахункових операцій і роз'яснити всі нюанси їх роботи.

Передісторія

  • Раніше повідомлялося, що ФОПи наполягали на тому, щоб президент ветував законопроекти 1053-1 і 1073, а найбільші фінансові компанії підписували онлайн-петицію проти цих законів.
  • 20 вересня законопроекти про касові апарати і кешбек були прийняті парламентом в цілому, а 17 жовтня їх підписав президент.
  • Ці два закони зобов'язують підприємців використовувати касові апарати, вводять електронний чек на товар або послугу, а також грошову винагороду для покупців і великі штрафи для бізнесу, якщо товар буде проданий без чека.