Що це значить

  • Пропозиція продовжує перевищувати попит. На кінець серпня запаси в сховищах в північно-західній Європі, Італії та Австрії досягли 62,3 млрд кубометрів. Заповненість сховищ становить 94%.
  • У Нідерландах ціна на газ намагається відновитися після літнього падіння нижче 10 євро за мегават-годину. Опитані агентством експерти припускають, що ціни в країні восени можуть впасти ще мінімум на 20%.

Читайте також: В «Нафтогазі» розповіли, хто і де може закупити газ за літньою ціною

За словами трейдера з голландської енергетичної компанії PZEM, виробники будуть змушені видобувати менше газу, якщо ціни впадуть нижче певної позначки. Водночас, великі постачальники, як Росія, намагаються збільшити частку ринку.

У Газпромі заявили минулого тижня, що цього року експорт газу в ЄС скоротиться до 192 млрд кубометрів — це на 4,5% нижче, ніж у рекордному 2018 році. При цьому середня вартість газу впаде на 13% порівняно з минулим роком, очікують в російській компанії.

Але знижувати обсяги поставок Газпром навряд чи стане, пише агентство.

Що відомо

  • Представники України, Польщі та США підписали угоду про співпрацю, мета якого — посилити регіональну безпеку газопостачання і знизити залежність України від РФ.
  • НАК «Нафтогаз України» запустив новий продукт для побутових споживачів, які не отримують субсидію, — «Газовий запас». Також «Нафтогаз» планує розширити цю програму на ОСББ.

  • Придбати газ в обсязі до 25 тис. куб. м можна в 19 областях за низькою літньою ціною і використовувати його протягом опалювального сезону. Пропозиція актуальна до 25 вересня.