У червні гривня стрімко зміцнювалася після різкого падіння наприкінці весни, а НБУ зумів наростити обсяги міжнародних валютних резервів на 6,4%. 

У свіжому випуску аналітичного огляду Focus Ukraine експерти Райффайзен Банку Аваль проаналізували ситуацію на валютному ринку на початку літа. «Мінфін» публікує ключові тези огляду.

Наприкінці травня — початку червня спостерігалося короткострокове ослаблення національної валюти. Курс гривні до долара США коливався від річних мінімумів у районі 26,1 до 27,23 — верхньої межі цінового діапазону, від якої він неодноразово відбивався раніше.

Курс гривні просів на тлі новин по справі Приватбанку. Ситуацію посилила невизначеність щодо дострокових парламентських виборів і статусу уряду, а також невпевненість учасників ринку щодо перспектив співпраці України з МВФ. Однак після зниження градуса невизначеності на валютному ринку розпочалися масові відкладені продажі.

Курс гривні у червні укріпився за рахунок:

  • продажів валюти з боку нерезидентів під покупку ОВДП на 14 млрд грн в еквіваленті;
  • підтримки з боку експортерів металургійної та аграрної продукції;
  • чистих продажів валюти населенням на готівковому ринку на $176 млн (проти $25 млн у травні

Як наслідок, на початку липня курс USD/UAH досяг позначки 26,18 і продовжив впевнено знижуватися аж до 24,43.

Така стрімка ревальвація має позитивний ефект у короткостроковому періоді, однак підсилює ряд довгострокових дисбалансів. Зокрема, знижує конкурентоспроможність вітчизняних експортерів та стимулює нарощування імпорту. Крім того, невиконання плану щодо зборів податків і експортно-імпортного мита веде до зростання дефіциту бюджету.

НБУ скористався перевагою пропозицій над попитом і зміг у цей період наростити обсяги покупки валюти. Йому вдалося поповнити міжнародні резерви без істотного впливу на загальний ревальваційний тренд. У червні чиста купівля валюти склала $322 млн - аналогічну суму НБУ викупив за перші 5 днів липня.

Завдяки активності Нацбанку та розміщенню єврооблігацій на 1 млрд євро, в червні міжнародні валютні резерви зросли з $19,4 до $20,6 млрд (+6,4%м/м). Такі резерви відповідають 3,4 місяців потенційного імпорту.

Резюме: платіжний баланс та обсяг золотовалютних резервів в цілому сприяють збереженню курсової стабільності. Ситуація з обслуговуванням і погашенням державного боргу у 2019 році виглядає керованою.

У 2020 і 2021 рр. очікуються пікові виплати за держборгом — близько $12 млрд і $8,6 млрд відповідно. Задля збереження фінансової стабільності у вказані періоди важливо відновити співпрацю з МВФ та іншими міжнародними партнерами. Експерти Райффайзен Банку Аваль очікують до кінця поточного року підписання нової трирічної EFF-угоди з МВФ. Імовірно, вона буде прив'язана до прийняття консервативного бюджету на 2020 рік.