Зміни у статуті не потребуватимуть переукладання договорів та жодним чином не вплинуть на виконання взятих зобов’язань між банком та клієнтами. Ощадбанк, як до зміни положень свого статуту, так і після, залишається державним банком. З огляду на це гарантія держави щодо вкладів фізичних осіб Державного ощадного банку України залишається непорушною, — стверджують в банку.  

Що сталось

  • Кабмін змінив тип публічного акціонерного товариства Ощадбанк на приватне і перейменував його в акціонерне товариство «Державний ощадний банк України». При цьому Ощадбанк є державним банком.
  • Єдиним акціонером, якому належить 100% акцій в статутному капіталі банку, є держава.
  • Функції з управління корпоративними правами держави в банку здійснює Кабмін. Він виконує також функції вищого органу банку.

Роз'яснення банку

Починаючи з 2015 року Радою прийнято низку законів з метою імплементації до нацзаконодавства вимог європейських директив з корпоративного управління.

Одним з таких важливих законів є закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів», який набрав чинності 6 січня 2018 року.

Положеннями закону, у тому числі, змінюється підхід до віднесення акціонерних товариств до публічних та приватних. Воно встановлює, що в найменуванні акціонерного товариства не обов'язково фіксувати його тип (публічне чи приватне).

В законодавстві розподіл акціонерних товариств в Україні на публічні і приватні здійснювався за формальними ознаками. В той же час у європейській практиці публічними компаніями визнаються лише такі, які робили публічну пропозицію своїх цінних паперів.

Після набуття чинності законом публічними вважатимуться лише емітенти (компанії), цінні папери яких станом на 1 січня 2018 року перебуватимуть у лістингу фондової біржі (біржовий реєстр), або вони оприлюднять заяву про здійснення у минулому публічної пропозиції цінних паперів.

Тобто, акції публічного акціонерного товариства можуть купуватись та продаватись на фондовій біржі.

Раніше банки за законодавством могли існувати лише у формі публічної компанії. Зазначений Закон дозволив банкам існувати не лише у формі публічних акціонерних товариств.