Схеми крадіжок

  • Одним з найбільш популярних видів шахрайства є перевипуск мобільного номера, підв'язаного до банківської карти.

Схема виглядає так: абоненту телефонують кілька разів (представляючись таксі, організаціями і т. д.) і схиляють абонента передзвонити. Далі — замовляють в оператора послугу відновлення SIM-карти, використовуючи для ідентифікації абонента ті номери, з яких раніше дзвонили.

Іноді шахраї навіть перераховують незначні суми на мобільний рахунок жертви (від кількох гривень), щоб точно знати дату останнього поповнення, уточнюють поліцейські.

Після отримання доступу до SIM, зловмисники з її допомогою змінюють пароль інтернет-банкінгу та отримують контроль над банківським рахунком.

  • Інша поширена схема — це скіммінг.

Це установка спецпристроїв на банкомати для зчитування інформації з картки. «Зовні такі пристрої взагалі не помітні. Їх можуть виявити тільки фахівці банку», — кажуть у поліції.

Як захиститися

  • Для захисту від кібершахраїв правоохоронці рекомендують використовувати окремий номер телефону для зв'язку його з картою (фінансовий номер) і тільки офіційні додатки мобільного банкінгу.
  • Ще один засіб захисту — послуга додаткового пароля для здійснення операцій з SIM-картою, яку можна замовити у більшості мобільних операторів.
  • Також радять не передавати картку третім особам при розрахунках в магазинах, кафе і ресторанах, не використовувати неперевірені ресурси для оплати товарів або послуг онлайн, а також використовувати для розрахунків сайти з захищеним протоколом (https://).