Найцікавіший і динамічний сегмент ринку нерухомості — оренда. Після осіннього підйому цін вартість почала знижуватися до кінця року.

«Яма» цін була в кінці грудня-початку січня — тоді середня вартість оренди однокімнатних квартир досягла позначки 9000 гривень. Але «заморозка» цінників тривала недовго — після свят вартість оренди стала підвищуватися знову. У доларах «хвиля» цін була така ж. Сьогодні «однушки» здають в середньому за 9600 гривень. Всього на три з гаком тисячі дорожче «двушки» — їх пропонують за 12 900 гривень. А якщо додати ще три з половиною тисячі — можна зняти і трикімнатну квартиру: їх медіанна ціна становить 16 500 гривень.

Бюджетні варіанти краще шукати в Деснянському і Святошинському районах. Там можна зняти однокімнатне житло за 7-7,5 тисяч гривень. А ось популярні Дарниця і Солом'янка вже змусять орендарів розщедриться на 10 тисяч гривень.

Отримати вигідну пропозицію від надійного забудовника

Річна статистика по оренді вражає: ціна піднялася майже на 40% протягом минулого року (в гривнях). У доларах цей показник становить близько 35%.

ДОХІДНІ БУДИНКИ І ЗАХІДНІ ТРЕНДИ

Те, що значну частину квартир в Києві купують, щоб згодом здавати в оренду — це не новина. Однак, що якщо виключити з цього ланцюжка «забудовник — покупець — орендар» середню ланку - покупця?

  • В Європі досить популярним бізнесом є так звані «дохідні будинки». Це багатоповерхівки, квартири в яких призначені винятково для здачі внайми. Грубо кажучи, забудовник не продає квартири в новому будинку, а здає їх в довгострокову оренду.
  • В Україні теж розглядалося кілька таких проектів, однак справа не була доведена до кінця. А перспективи є: вже сьогодні в деяких новобудовах (переважно з однокімнатними і смарт-квартирами) значний кістяк мешканців складають орендарі. Хороший потенціал є також у передмістя столиці. Ціна на оренду там трохи менша, ніж в спальних районах Києва, а ось вартість покупки житла — помітно нижча.

Однак сьогодні забудовники не горять бажанням вкладатися в «дохідні будинки». Основна причина — тривалий термін окупності. При продажу квартир кошти можна «відбити» відразу, при здачі в оренду — лише через десяток років.

Проте, якщо держава створить пільгові умови, будкомпанії можуть зацікавитися таким бізнесом. Наприклад, в Грузії орендодавець звільняється від податків, якщо його дохід менше 17 000 доларів на рік. В Україні ж навпаки, податки — одне з найболючіших питань.

Таким чином, до переходу на «західну» модель орендного бізнесу, в нашій країні поки не дійшло. Так само як і до врегулювання питання оренди житла на державному рівні.

Рейтинг забудовників Києва і передмість

Слідкуйте за цікавими та ексклюзивними новинами про нерухомість в Telegram