Згідно з прогнозом, Національний банк буде стримувати коливання вище позначки 28 грн за долар.

Що відбувається на ринку

  • Підтримують гривню іноземні інвестори, які, в умовах низької прибутковості по облігаціях в Європі і зниження прибутковості по облігаціях в США, купують гривневі ОВДП.
  • Тільки за березень частка нерезидентів в гривневих ОВДП зросла на 50% — до 20,3 млрд грн. Однак після першого туру президентських виборів нерезиденти, ймовірно, займуть вичікувальну позицію, без активних вкладень в ОВДП, оцінюючи нову політичну конфігурацію.

Прогноз

  • В кінці квітня тиск на гривню може посилитися. Це буде пов'язано як з проведенням другого туру президентських виборів, так і з високими виплатами за зовнішнім боргом в перших числах травня.

«В умовах політичної невизначеності і невиконання частини зобов'язань українським урядом перед Міжнародним валютним фондом за програмою stand by, існує ризик, що Україна не отримає другий транш кредиту в травні. В цьому випадку ринкові побоювання щодо подальшої програми кредитування, нададуть ще більший тиск на гривню», — зазначає керівник відділу аналітики FOREX CLUB.

За його словами, платіжний баланс України погіршується, що підтверджує ризики девальвації національної валюти.

«Дефіцит платіжного балансу за січень-лютий 2019 року збільшився в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 61,2% — до 316 млн доларів. Глобальні ризики чинитимуть тиск на гривню в середньостроковій перспективі. Уповільнення економічного зростання Європи і Китаю обмежує перспективи зростання цін на сировинних ринках, а значить і гривні», — зазначив він.