Схема виведення коштів

Якщо «на папері» активи «коштували» понад 5 113,5 млн грн, їх ринкова вартість, як було встановлено після запровадження тимчасової адміністрації, ледве перевищувала 138,6 млн грн.

Запровадження тимчасової адміністрації виявило, що відсотки за депозитами погашалися шляхом залучення нових депозитів, а коштів на повернення самих вкладів у банку не було.

При цьому значну частину договорів було оформлено як тристоронні (по суті – договори фінансової позики) у яких юридичною особою, що приймала гроші, вказувався не сам банк, а фінансові компанії ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» та ТОВ «Кредитно-інвестиційний центр», а банк виступав «повіреним». А за кілька місяців до початку виведення з ринку банк був вилучений з договорів взагалі.

Із приблизно 1,4 млрд грн таких псевдовкладів вкладникам було повернуто близько 800 млн грн – лише після внесення відповідних змін до законодавства.

Окрім того, напередодні запровадження тимчасової адміністрації було виведено заставне майно балансовою вартістю загалом на 2,6 млрд грн.

Нагадаємо, 23 травня 2016 року НБУ ухвалив рішення віднести Банк Михайлівський до категорії неплатоспроможних.

Станом на 1 лютого 2019 року Фондом гарантування виплачено вкладникам 2 419,2 млн грн.