Класикою жанру — стандартний варіант кешбека, коли за покупку певних товарів або послуг нараховується фіксований відсоток від витраченої суми. Однак в цьому випадку клієнт стикається з низкою обмежень за кількістю та асортиментом категорій продуктів, а також за максимальною сумою виплат за місяць.

Сьогодні головний конкурент стандартному кешбеку — бонусні програми лояльності, коли відсоток від витрачених коштів накопичується у вигляді бонусів, які можна монетизувати в зручний момент. В даному випадку особливих лімітів немає — чим частіше клієнт платить карткою і чим більше витрачає, тим більше він заробляє бонусів.

У нашій добірці найвигідніші пропозиції від банків за класичним кешбеком та програмами лояльності.

Альфа-Банк Україна: карта «Максимум» та Cash`U CLUB

Кредитка «Максимум» з 1-го лютого цього року приєдналася до програми лояльності банку — Cash`U CLUB. Якщо раніше кешбек (до 5%) нараховувався виключно за покупки в 3-х категоріях — ресторани, АЗС і торгові мережі і тільки за користування кредитними коштами, а максимальна сума була всього 500 грн в місяць, то тепер за допомогою «Максимум» клієнт повертає до 10 000 грн щомісяця, а максимальний кешбек досягає 20%.

У Cash`U CLUB працює бонусна система. Неважливо, кредитні або власні кошти використовує клієнт — за кожні витрачені 2 гривні буде нараховано 1 бонус. Обміняти їх на гроші можна в будь-який момент через додаток Alfa-Mobile Ukraine за курсом: 1 бонус = 1 копійка. Це стандартний розрахунок. Але є в програмі і додаткові умови, за допомогою яких бонусний рахунок зростає набагато швидше. Це підвищені категорії покупок — «СУПЕРбонуси», за якими бонуси множаться на певний коефіцієнт. Наприклад, у лютому в «СУПЕРбонусній» категорії «Квіти і сад» кешбек буде 20%, оскільки стандартні бонуси в ній множаться на 40.

Список таких категорій змінюється кожен місяць. Клієнт обирає 3 з 6 доданих варіантів з різним кешбеком.

Важливий момент — повернути гроші, обмінявши накопичені бонуси, клієнт може в будь-який момент режимі онлайн. Необхідно обрати опцію «Використовувати бонуси» і визначитися з покупкою, яку ви компенсуєте за допомогою «кешью». Мінімальна сума до повернення — 50 грн. По суті, кредитка «Максимум» — найуніверсальніша кредитка з кешбеком, оскільки гарантовано повертає від 0,5 за покупки в підвищених категоріях до 20% витрачених коштів.

Карта Monobank

Власники платіжної картки monobank на початку кожного місяця обирають 2 категорії товару з 6 запропонованих, на які нараховуватиметься кешбек. Категорії покупок постійно оновлюються, як і відсоток кешбека для кожної з них. Гроші виводяться при накопиченні мінімальної суми в 100 гривень. Максимум, на який може розраховувати клієнт, — це 500 грн кешбека на місяць. За цю «стелю» кешбек не вийде, скільки б грошей ви не витратили.

Зручна і зрозуміла клієнтам схема, проте в грудні 2018 року monobank зробив своїм клієнтам неприємний сюрприз. Віртуальний банк урізав кешбек для всіх оплат кредитними коштами до 1% в будь-якій категорії. Але якщо використовувати власні кошти, повернути можна від 2% до 20% витраченої суми.

Райффайзен Банк Аваль: карта Visa Fishka

Об'єднує в собі можливості платіжної картки і програми винагород Fishka. Клієнти банку отримують бали при розрахунках карткою в торгово-сервісних мережах або через інтернет. За покупки в партнерській мережі, а це АЗС ОККО, супермаркети Фуршет, інтернет-магазин техніки АЛЛО та ін., нараховується 0,5% витраченої суми. При розрахунках в інших торгових точках клієнт отримує 0,1%. Нові клієнти в перші 2 місяці після реєстрації отримують в два рази більше балів. Контролювати стан бонусного рахунку можна в мобільному додатку Fishka або в особистому кабінеті на сайті myfishka.com.

Мінус програми в тому, що бали в гроші не переводяться: ними можна розплатитися за покупки з каталогу винагород Fishka, або ж отримати знижки у партнерських компаній.

Приватбанк: кредитка «Універсальна» та «Бонус Плюс»

Найбільший держбанк України пропонує власникам платіжних карт «Універсальна» програму «Бонус Плюс». Вона обмежена досить вузькими рамками — безготівковими розрахунками за товари і послуги в партнерських компаніях. Розмір бонусу становить від 1% до 20% та встановлюється учасниками програми самостійно. Визначити торгові точки, які співпрацюють з Приватбанком, можна за стікером з написом: «Бонус Плюс». Банк повертає кошти на окремий бонусний рахунок, з якого бали можна зняти або перевести на інший рахунок.
Єдиний варіант їх витратити — розплатитися в одній з партнерських компаній. Перед оплатою необхідно попередити продавця, щоб він зняв гроші саме з бонусного рахунку. Не найзручніший варіант для зайнятих клієнтів.

Таскомбанк: кредитна карта «Велика п'ятірка»

Карта бере участь в бонусній програмі «Заощаджуй на покупках з Таскомбанк», яка дає можливість повернути на бонусний рахунок до 2% від суми покупок на АЗС, в супермаркетах та інших торговельних точках. Максимальна сума кешбека не більше 1300 грн (з урахуванням податків) в місяць і нараховується тільки за користування кредитними коштами.

В якості висновку: карта з програмою кешбека — ідеальний варіант для повсякденного використання. З нею легко економити — ви просто оплачуєте покупки, а банк автоматично повертає частину грошей на рахунок. Причому кешбек в більшості випадків нараховується при використанні як власних, так і кредитних коштів. А якщо не витрачати отримані бали відразу ж після нарахування, за рік можна зібрати цілком пристойну суму грошей.