Засновник та керівник Інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак радить зберігати холодний розум та диверсифікувати валютний ризик. А краще – купувати ОВДП, аби заробити та заощадити на оподаткуванні інвестиції.

Багато українців гарячково роздумують, що робити з накопиченнями у валюті. Хоча експерти постійно говорили про традиційну сезонність курсу української валюти, все ж таки різке посилення гривні було доволі неочікуваним. Просять порадити — що робити?

Хочу вас запевнити, що ніхто в світі не знає точно, який буде курс гривня/долар у кінці 2019 року. Навіть очільник НБУ Яків Смолій та директор-распорядитель МВФ Крістін Лаґард. Надто багато чинників мають різнобічний вплив на курс національної валюти.

Моя рекомендація традиційна — не варто складати всі яйця в один кошик. Тобто не слід кидатися в крайнощі. Частину заощаджень тримайте у твердій валюті — доларах або євро, іншу частину — в національній валюті. Сьогодні я би радив тримати 40% коштів в іноземній валюті, 60% — у гривні.

Якщо ваші готівкові накопичення відносно невеликі (до 200 000 гривень), то оптимально покласти їх на банківський депозит. Якщо суми більші, рекомендую частину коштів залишити на депозитах, а також уважніше придивитися до державних облігацій — ОВДП. Вони випускаються в гривні, доларах та євро. Дохідність 18.5%, 6% та 3% річних відповідно. Державні гарантії розповсюджуються на всю суму. При цьому доходи не оподатковуються. Купити ОВДП можна в деяких банках та інвестиційних компаніях.

Для роздумів — простий приклад розрахунків. Допустимо, у вас є $10 000. Якщо ви продасте свої долари по курсу 27 ₴/$, то отримаєте ₴270‘000. Купивши на них ОВДП з погашенням в кінці 2019 року, в грудні ви матимете приблизно ₴310‘000. Таким чином, якщо курс долара до гривні на той момент буде нижчий, ніж 31 ₴/$, то ви виграєте і зможете в кінці 2019 року купити більше 10’0000 доларів. Плюс отримаєте офіційний дохід, з якого не треба буде платити податок (заплатите лише військовий збір — 1.5% від прибутку)