«Буду просити підтримки парламенту і з податку на виведений капітал, який повинен замінити податок на прибуток», — сказав Порошенко.

Він також висловився за продовження лібералізації валютного регулювання, «підвищення прозорості функціонування фіскальної служби, зокрема і заборону силовим органам на гарматний постріл підходити до бізнесу через створення системи національного бюро фінансової безпеки».

За словами Порошенка, якщо бізнес відчуватиме себе захищеним, а «судова система по завершенню судової реформи зможе забезпечити справедливість і для інвесторів, і для громадянина», то можна буде створити умови, коли бізнес, використовуючи зони вільної торгівлі, буде орієнтуватися не тільки на зростаючі потужності українського ринку, а й на ефективне забезпечення експорту з України високотехнологічної продукції.

Як відомо, український бізнес чекають серйозні зміни при сплаті податків. У липні Порошенко запропонував з 2019 року замінити 18-% податок на прибуток підприємств податком на виведений капітал (ПВК).

Відповідний законопроект №8557 був внесений до парламенту 5 липня. За задумом влади, новий податок дозволить підприємцям збільшити інвестиції в виробництво без надмірної фіскального навантаження.

Бізнес буде платити податок, в тому випадку, якщо захоче виплатити дивіденди своїм акціонерам. Базовою стане 15-% ставка за операціями виведення капіталу.

Чому податок на прибуток хочуть замінити?

  • Основна декларована причина: введення податку на виведений капітал дозволить бізнесу направити отримані доходи на модернізацію виробництва.

У чому суть податку на виведений капітал?

  • Бізнес буде платити податок не з одержуваного прибутку, а з виведення грошей з компанії. Базовою стане ставка 15% з операцій з виплати дивідендів.
  • Також є операції, що прирівнюються до виведенню капіталу:
  1. виплата роялті,
  2. процентні та страхові платежі нерезидентам,
  3. фінансова допомога пов’язаній особі,
  4. переказ коштів на рахунок в іноземному банку платника податку,
  5. інвестиції в об’єкти за кордоном.
  • До цих операцій буде застосована ставка 20%.
  • До операцій з погашення боргів пов’язаним особам – нерезидентам буде застосовуватися 5-% ставка оподаткування.

Хто гарантовано стане платником нового податку?

  • Платниками ПВК стануть українські всі юридичні особи, які ведуть діяльність як на території України, так і за її межами, крім неприбуткових організацій і «спрощенців».
  • Також платниками податку стануть нерезиденти або їх постійні представництва в Україні.