Масла у вогонь підлив черговий блок слабкої статистики з Піднебесної, де споживча інфляція сповільнила зростання з 2,2% до 1,9% проти прогнозу 2,1%. При цьому ціни виробників підвищилися всього на 0,9% від 2,7% раніше і проти прогнозу на рівні 1,6%. Індекс PPI виріс мінімальними з вересня 2016 роки темпами і посилив побоювання інвесторів з приводу самопочуття китайської економіки, якій, судячи з економічних звітів, ще потрібно пристойне стимулювання. Так, японський Nikkei закрився зі зниженням на 1,3%, не зумівши прорвати важливе опір раніше на цьому тижні. Китайський Shanghai Composite просів в межах 0,5%, гонконгський Hang Seng знизився на 0,2%, а південнокорейський Kospi втратив символічні 0,1%. Американські ф'ючерси теж пішли в мінус і торгуються з пониженням на 0,5%, що відкриває дорогу до корекції європейських індексів на відкритті.

Протокол засідання ФРС підтвердив, що настрій чиновників комітету змінюється в «голубину» сторону. Центробанк дав зрозуміти, що в цьому році буде діяти більш обережно в питанні подальшої жорсткості, а також вказав на зрослу невизначеність, в тому числі на тлі недавньої турбулентності на світових фінансових ринках. Той факт, що слідом за попередніми сигналами про обережність, ЦБ безсоромно змінив свої формулювання в сторону «м'якості», дозволяє припустити, що в році, що наступив долар позбавляється такої важливої переваги, як дивергенція курсів монетарної політики Центробанків на користь ФРС. ЄЦБ поки не збирається приступати до підвищення ставок, але тут, тим не менш, немає в чому розчаровуватися, а от у випадку з доларом і Федрезервом до недавнього моменту у інвесторів були великі надії.

Так що можна сказати, що  долар отримав серйозний сигнал про можливий перелом висхідного тренда, якщо статистика, що надходить, змусить регулятор дійсно відмовитися від подальшого підвищення вартості кредитування. Що ж стосується спекуляцій на тему зниження ставок, поки такий сценарій виглядає малоймовірним. Після публікації протоколу долар повсюдно просів, завдяки чому євро вперше з 22 жовтня пронизав позначку 1.15 і продовжує торгуватися з підвищенням. Однак в силу власних проблем єврозони подальше ралі євро в більш довгостроковій перспективі, якщо і відбудеться, то не буде легким і безперешкодним. Поки ж прорив важливого психологічного рівня — хороший технічний сигнал для єдиної валюти, яка сьогодні навряд чи дізнається щось нове з протоколу засідання ЄЦБ.

Нафта марки Brent напередодні додала близько 5%, зазначивши сьомий день зростання з восьми останніх. З технічної точки зору, сьогоднішня тяга до ведмежої корекції виглядає цілком доречно — бикам потрібно взяти паузу після плідного початку року. Втім, фіксація прибутку швидше пов'язана із загальним охолодженням ентузіазму інвесторів через відсутність деталей по переговорам США і Китаю. Вчора Brent вперше з середини грудня перевищила психологічний рівень $ 60 і досягла максимуму $ 61,67. У четвер на ранковій сесії котирування відступили, але утримуються над круглою відміткою, що має сигналізувати про обмежені понижувальні ризики. Позитивний настрій на ринку підтримують зусилля Саудівської Аравії, яка демонстративно рапортує про скорочення видобутку і експорту понад домовленостей в рамках угоди ОПЕК +, в надії повернути ціни вище рівня $ 80. Оскільки зараз поведінка нафтових котирувань багато в чому залежить від настроїв на світових фондових майданчиках, в найближчій перспективі нових висхідних проривів очікувати не варто.

Що стосується економічних подій, їх як і раніше небагато. ЄЦБ публікує протокол грудневого засідання, в США заявлені заявки на звернення за допомогою з безробіття, Банк Англії відзвітує про умови кредитування. У другій половині дня і до пізнього вечора інвестори будуть стежити за виступами цілого ряду представників ФРС — Баркін, Пауелла, Булларда, Еванса і Кашкарі.

За матеріалами Global FX