В Азії фондові індекси перейшли до зростання на поліпшення настроїв інвесторів, якому сприяла нова порція миролюбних коментарів Трампа на тему торгових переговорів з Китаєм. Також ризиковим активам сподобалося, як американський лідер спробував остудити очікування ринку перед грудневим засіданням ФРС. На думку Трампа, буде нерозумно з боку Центробанку підвищити ставку на наступному тижні. У лідерах зростання на азіатських майданчиках виявився японський Nikkei 225, який додав 2,15%. Гонконгський Hang Seng підвищився на 1,72%, а китайський Shanghai Composite піднявся на скромні 0,5%.

Китайська влада затримали колишнього канадського дипломата Майкла Коврига — поки невідомо, в чому саме його обвинувачують. Імовірно, це може бути пов'язано з недавнім арештом топ-менеджера Huawei. До слова, у відповідь Пекін зупинив продажі відразу декількох моделей iPhone. Так що, незважаючи на райдужні коментарі, за фактом у зв'язку з цими подіями торговий конфлікт між двома найбільшими економіками світу може тільки загостритися.

Неспокійно і в Європі, де обстановку можна охарактеризувати одним словом — «недовіра». Так, слідом за безперервними протестами «жовтих жилетів», у Франції з'явилися повідомлення про те, що депутати лівих партій мають намір виступити з пропозицією про винесення вотуму недовіри уряду країни. Оскільки ці партії складають лише п'яту частину в нижній палаті парламенту, ініціатива навряд чи реалізується, але ще одна політична криза в Європі явно не піде на користь єдиної валюти. Євро продовжив зниження напередодні, зустрівши підтримку в районі 1.13. Тиск на пару надали сильні дані за цінами виробників у США, а також заява італійського мінфіну, який дав зрозуміти, що уряд як і раніше не має наміру вносити істотні корективи в існуючий бюджет. Сьогодні євро може отримати тимчасовий перепочинок, якщо дані по американській інфляції відіб'ють уповільнення темпів зростання споживчих цін в листопаді. За прогнозами очікується зниження показника з 0,3% до 0,0% в місячному вираженні. Так, в короткостроковій перспективі є шанс відновити хід у напрямку до позначки 1.14, але потенційні покупці, ймовірно, будуть вести себе стримано напередодні засідання ЄЦБ, яке відбудеться в четвер.

Ринок нафти перебуває в замішанні. У вівторок Brent осціліровувся навколо позначки 60, не наважуючись рушити в тому чи іншому напрямку. Інвестори не діють, продовжуючи оцінювати нову угоду ОПЕК + і плоди, які вона може принести. Судячи з настрою гравців, помітного прогресу в бік відновлення балансу вони не очікують. Мінерего США залишило прогноз з видобутку сланцевої нафти в країні незмінним — на рівні 12.06 млн барелів на день. З одного боку, можна порадіти тому, що оцінка не була підвищена, з іншого — комерсанти прекрасно знають, що відомство традиційно недооцінює здатності американських виробників. Так що і тут немає приводів для оптимізму. Звіт API, який вийшов вночі, показав, що запаси сирої нафти минулого тижня скоротилися більш ніж на 10 млн барелів. Реліз обрадував трейдерів, але імпульс відновлення Brent як і раніше носить стриманий характер. Brent необхідно впевнено закріпитися над рівнем 61, щоб можна було говорити про поліпшення короткострокового настрою на ринку.

Сьогоднішній календар не багатий на події. В єврозоні заявлений лише звіт по промисловому виробництву. Британія не публікує ніяких звітів. А значить, в Європі увага буде спрямована на розвиток подій в Італії, Франції та Британії. До слова, сьогодні відбудеться зустріч Юнкера та італійського прем'єра Конте, за ходом якої будуть стежити трейдери по євро. Штати представлять листопадовий звіт по інфляції, а також щомісячний звіт про стан бюджету.

За матеріалами Global FX