Не допомогли ні активні розпродажі валюти клієнтами для розрахунків з державою, ні перекіс попиту і пропозиції по долару 22 листопада, коли через вихідний в США (День подяки) український ринок працював з цією валютою на умовах поставки ТОМ.

Це говорить про те, що безготівковий долар вже знайшов «дно» і відштовхнувшись від нього переходить в стадію корекції курсу. Тим більше, що починається період основних перерахувань експортерам відшкодувань ПДВ і це традиційно спрацює проти гривні.

Клієнти не будуть особливо поспішати з продажем валюти понад обов'язкових 50%, дотягуючи до отримання ними гривні від держави. У поєднанні зі зростанням ліквідності в банківській системі це призведе до тиску на курс.

Але готівковий ринок на цьому тижні жив своїм життям, не особливо копіюючи поведінку міжбанку і не реагуючи на короткочасні ситуативні коливання безготівкового долара. Ця тенденція збережеться і на вихідні.

Головним фактором, який буде впливати на готівковий ринок у вихідні — це сезон масових розпродажів товарів практично у всіх сегментах торгівлі, що стартував сьгодні.

Зниження цінників в магазинах простимулює населення в частині купівлі товарів. У громадян ще більше зросте потреба в гривні, що спровокує здачу ними валютних заначок. Надлишок пропозиції готівкової валюти на фоні дуже стриманого попиту на неї дозволить власникам обмінників непогано заробити, скуповуючи валюту за досить низькими цінами з метою її подальшого перепродажу дорожче в період після закінчення розпродажів.

Основним обмежувачем їх апетитів в частині обсягів купівлі валюти буде тільки наявність у них вільних гривневих ресурсів, а стримувати гру «на заниження» курсу прийому буде високий рівень конкуренції між обмінниками на готівковому ринку.

Дефіцит гривні змусить фінансистів працювати в форматі «з обороту» з низьким рівнем спреду і загальною тенденцією до невеликого зниження курсу прийому. Особливо в торговельних центрах і великих магазинах, де відбуватимуться основні розпродажі товарів.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,70-27,78 гривень, продаж 27,85 — 27,93 гривень. Рівень спреда по долару в обмінних пунктах не перевищуватиме 15 копійок.

Котирування євро. Як і минулого тижня — в ці вихідні основним критерієм при виставленні котирувань готівкового євро в наших обмінниках буде крос-курс пари євро / долар на міжнародних ринках в прив'язці до курсу готівкового долара на українському ринку.

У п'ятницю на міжнародних майданчиках євровалюта істотно подешевшала щодо долара і на 17 годин крос-курс пари євро / долар знаходився в межах 1,1355 долара за євро. Ми прогнозуємо рівень курсів в обмінниках по цій валюті на вихідні: прийом 31,453 — 31,544 гривень та продаж 31,623 — 31,715 гривень при спреді до 30 копійок на євро.

Розраховані «Мінфіном» котирування можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 5-9 копійок на євро в залежності від завдань і місця розташування обмінного пункту.

Котирування по російському рублю. Зростання курсу безготівкового рубля на міжнародних ринках в останні дні, а також чергове їх просідання в цю п'ятницю — зустріло дуже стриману реакцію з боку українських фінансистів. Занадто непередбачувана поведінка цієї валюти, а політичні та економічні ризики дуже великі.

Тому громадяни і не бачать значного збільшення цінників рубля в обмінниках при скупці на фоні досить високих котирувань продажів. Спред при цьому залишається великим. Щоб зменшити свої ризики — обмінники прийматимуть рубль за ціною істотно нижче рівня п'ятничних торгів безготівковим рублем, а ось котирування продажу залишаться приблизно на рівні міжбанку.

Курс рубля на вихідні в обмінниках будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,419-0,421 гривні і продаж 0,422-0,423.

Як завжди, розраховані нами курси російської валюти можуть ще мати відхилення в межах до плюс-мінус 0,003-0,005 гривень на рублі в залежності від завдань обмінника і його географічного та комерційного розташування. У жвавіших місцях, територіально розташованих близько до кордонів України з РФ — спред буде нижче і обороти вище, а в регіонах, розташованих далеко від РФ і ближче до ЄС — спред буде істотно вище, а обороти обмінників по рублю — набагато нижче.