«Без ринку землі ми не можемо говорити про якісний стрибок в розвитку України. Але цей крок ми повинні зробити разом», — сказав Порошенко.

Він також зазначив реформу енергетичного сектора, створення системи автоматичного відшкодування ПДВ і початок валютної лібералізації.

«Президент і уряд не зробили б цього без допомоги бізнесу, — підкреслив президент. — Сподіваюся, в 2019 році наше співробітництво і рівень довіри будуть на такому ж високому рівні, як і зараз».

Навіщо Україні ринок землі?

  • Скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення дасть Україні додатково 1,5-2% зростання ВВП.
  • З економічної точки зору лібералізація ринку землі — це та реформа, яка дасть найбільший поштовх до зростання економіки.
  • Додаткові інвестиції на першій стадії після скасування мораторію складуть як мінімум 2 млрд доларів.
  • Крім того, гривня буде більш стабільною в майбутньому, якщо Україна відкриє це джерело інвестицій в українську землю.
  • Мораторій на продаж сільгоспземель діє на Україні вже 14 років. МВФ чекає від Києва прийняття земельної реформи, яку влада затягує вже кілька років. У парламенті немає консенсусу з цього питання. Низка фракцій виступає проти відкриття ринку землі, побоюючись, що великі іноземні корпорації скуплять її у населення за низькими цінами.