А ось після свят в споживчих витратах ймовірно намітиться деяке виснаження, яке буде співпадати з поступовим зникненням ефекту від податкової реформи. Відповідно на фінансових ринках може почати формуватися консенсус з приводу переломного тренда в економіці на початку наступного року, що варто враховувати.

У вересні роздрібні продажі були переглянуті до млявих 0.1%, в серпні показник також виявився нижчим за попередні оцінки.

Більш вузький та інформативний базовий показник роздрібних продажів виріс в жовтні всього на 0.3%, не виправдавши очікувань. Він не включає в себе товари, які менш еластичні до коливань доходу (вони, відповідно зашумлівають зв'язок витрат з динамікою доходів), тому його зміна більш точно відображає вибір домогосподарств між альтернативами «споживати» або «зберігати». У серпні та вересні показник базових продажів був також переглянутий в гіршу сторону.

Напрошується припущення, що глибинний тренд споживання в США поступово переходить у фазу плато після бурхливого зростання в другому кварталі.

Ринок праці поки залишається виключно в чудовому стані. Останні дані за первинними заявками на допомогу з безробіття показали зростання трохи вище прогнозів (216К проти прогнозу в 213К).

Сильний внутрішній попит і низький рівень безробіття — оптимальна комбінація економічних умов для підвищення ставки, яка дійсно вже надзвичайно довгий час супроводжується помірною інфляцією. Відповідно, ФРС діє проактивно, з явним ухилом на користь стримування перегріву, ніж зриву зростання побоювань. Ф'ючерси на ставку закладають 72.3% імовірність підвищення ставки в грудні, що не можна назвати високою впевненістю.

Вчора також з'явилися дані по імпортних/експортних цін, які поступово прояснюють ситуацію з тарифами.

По-перше, експортні ціни раптово перервали тривожний тренд, зміцнившись на 0.4% у жовтні. Нагадаю, що в минулі місяці, сільгосп продукція та деякі інші товари-жертви» тарифів значно потягнули експортні ціни вниз. Широкий показник пішов у негативну зону в кінці другого-початку третього кварталу, відповідно формувалися очікування переходу в стійку дефляцію.

Але «пробоїна», як виявилося, не критична.

У жовтні ціни на сільгосппродукцію дійсно продовжили падати (-0.3%), за рахунок цін на бавовну (-5.3%) і горіхи (-4.6%), але ціни на решті експорт нівелювали ефект (+ 0.5%). У річному вираженні індекс цін на сільгосппродукцію знизився на 4.5%, в той же час на решті експорт — виріс на 3.9% в річному вираженні. Обсяги експорту сільгосппродукції займають останнє місце в експортному списку, тому в цілому негативний ефект від тарифів сумнівний, так як частка товарів, які потрапили під удар дійсно невелика. Якщо поглянути на звіт, то в статистиці по експортній активності видно, що показник Relative Importance для сільгосппродукції дійсно складає всього 9.456 зі 100:

Умови торгівлі США з Китаєм, почали змінюватися на краще, всупереч негативним очікуванням. Імпортувати з Китаю стало вигідніше — імпортні ціни знизилися на 0.1%, як і експортувати — ціни на експорт США до Китаю виросли на 1%, вказуючи на зміцнення попиту. Зростання цін також сигнал для виробників збільшувати випуск, що відіб'ється позитивно на капітальні вкладення і попиту на робочу силу в США.

Висновок, який випливає: тарифи, схоже торкнулися тільки сільгосппродукцію, ціни на решті експорт стійко ростуть, а значить зовнішній попит залишається високим. Ринок скоріше за все буде орієнтуватися на центральний сценарій ФРС з підвищенням ставки і побоювання щодо дій тарифів поки безпідставні.

За матеріалами Tickmill