Долар залишається під тиском проти більшості валют. Хіба що ієна дала слабину. Це не дивно, враховуючи помітне пожвавлення інтересу до ризику. Привабливість американської валюти також знизилася на тлі ознак охолодження активності в промисловому секторі США в жовтні компонент нових замовлень впав до 1,5-річного мінімуму. Євро, пробивши позначку 1.14, зазначив максимуми в районі 1.1430. Фунт тримається в районі 1.30 і ризикує частково відкотитися після вчорашнього занадто агресивного ралі. Покупці зраділи повідомленням про операції по сектору фінансових послуг, але в цілому сторонам ще належить вирішити ряд питань, перш ніж можна буде говорити про укладення основної угоди між сторонами. Так що вчорашню реакцію фунта слід, скоріше, розцінювати як занадто емоційну. Сьогодні долар зможе отримати шанс на відновлення, якщо показники ринку праці не розчарують. Зайнятість в районі 200 тис. і зростання зарплат на рівні 0,2% допоможуть послабити тиск на «американця», тоді як для ралі потрібно більш істотне зростання заробітків.

Нафта продовжила дешевшати в четвер і навіть впала нижче позначки 73 вперше з кінця серпня. Продажі Brent активізувалися на тлі сигналів, що надходять про зростання світового видобутку, які гасять очікування формування умов для дефіциту поставок. Так, в Штатах сланцеві компанії наростили виробництво відразу на 300 тис., а країни ОПЕК в минулому місяці довели рівні видобутку до небачених з 2016 року обсягів. До того ж з'явилися повідомлення про те, що Америка готова дати послаблення восьми країнам в рамках прийдешніх санкцій проти Ірану. Якщо в цей список потраплять такі ключові покупці іранської нафти, як Китай, Японія та Індія, то ефект від санкцій для світового пропозиції буде далеко не таким масштабним, як до недавнього часу очікували інвестори. Так що ведмежа картина в сировинному сегменті посилюється. З іншого боку, за фактом введення санкцій (цієї неділі) ринок повинен відреагувати зростанням, хоча б короткочасним, так і з технічної точки зору Brent перепродана.

Золото різко підскочило в ціні в четвер, діставшись до максимуму на рівні 1237. До закриття котирування трохи відкотилися і сьогодні торгуються з невеликим низхідним ухилом на часткової фіксації прибутку після вражаючого ралі. Такий підйом був обумовлений слабкістю долара, а ось сьогодні зрослий оптимізм світових інвесторів заважає жовтому металу продовжувати своє сходження. У короткостроковій перспективі повторення вчорашнього стрибка малоймовірно, навіть якщо «американець» залишиться під тиском. Також є присутнім ризик ведмежої корекції, якщо дані по ринку праці вийдуть сильніше прогнозів.

Крім звіту по американській зайнятості, сьогодні виходять показники ділової активності у виробничому секторі єврозони і Німеччини. Британія публікує PMI в будівельному секторі, а в Штатах заявлені дані щодо виробничих замовлень та індекс ділових умов ISM Нью-Йорка.

За матеріалами Global FX