«Але потрібно пам'ятати, що частина адміністративної складової інфляції поза зоною контролю Нацбанку. Монетарна складова інфляції зараз мінімальна, так що регулятор діяв виважено і зробив все, що міг. Якби ставку піднімали швидше, ефект для економіки був би гірше», — говорить аналітик

За його словами, за підсумками року результат для України буде непоганим.

Шапран відзначив, що проблема в іншому: з інфляцією боровся тільки НБУ, уряд цьому процесу уваги приділяв мало.

Читайте також: Утримати інфляцію: місія нездійсненна

«Серед причин посилення інфляційного тиску можна виділити зростання зарплат, зростання цін з боку монополій і зростання цін на нафту. 4-й квартал для України найменш передбачуваний, так як прив'язаний до опалювального сезону: думаю ми відчуємо на собі високі ціни на нафту. На мою думку, інфляція не перевищить 10%, можливі відхилення +/- 2-3 п.п », — пояснив він.

Що стосується 2019 року, фінансист зазначив, що підритмує сценарій НБУ.

«Це рік виборів і політикам потрібно б зменшити адмінскладову інфляції. Але як себе поведе наш політикум сказати складно. Бюджет прийнятий в першому читанні, але я бачу, що виборний бюджет вже росте за видатками та знижується за доходами. Наприклад, Рада заблокувала зростання акцизів на алкоголь і тютюн, а представники однієї з партій заявили, що будуть лобіювати мінімалку в 6000 грн, що може привести до зростання виплат бюджетникам. Не маючи бюджету складно прогнозувати інфляцію», — підсумував він.

  • Яким буде новий прогноз НБУ і на скільки в підсумку зростуть споживчі ціни до кінця року, прогнозувати складно.
  • Швидше за все, курс гривні продовжить слабшати, імпортні товари знову подорожчають.
  • Українців також очікує зростання комунальних тарифів і сезонне підвищення цін на продукти харчування.