Із критикою уряду Гройсмана по збільшенню ціни на газ аж на 23% я категорично не погоджуюсь. Це дійсно перемога уряду, яка підтверджується статистикою:

1. У 2017 році населення в Україні сплачувало за газ 0,0217 євро за kWh, середня ціна по Європі була 0,0719 євро, тобто ми продовжуємо і сьогодні сплачувати у 3,3 рази менше за середню ціну по ЄС. Найближчими до нас за вартістю газу були лише Румунія (0,031) та Болгарія (0,037), а це найбідніші країни ЄС.


2. За останні 12 місяців середня ціна газу у ЄС зросла приблизно на 35%, а ціна нафти – на 33%. На світових ринках відбувається об’єктивне зростання цін на енергоресурси. Тобто уряд Гройсмана домовився із МВФ про зростання ціни у гривнях темпами, меншими ніж зростала ціна у ЄС, де є справжній ринок. Це і хід назустріч з боку МВФ, і послаблення щодо навантаження на бюджет з боку субсидій населенню.

На мою думку, компроміс між урядом і Фондом і по газу, і по бюджету пов'язаний між собою, і в світлі руху світових цін на енергоресурси є вигідним Україні, яка за це рішення отримує індульгенцію від дефолту на весь 2019 рік. Я не знаю, як Гройсману вдалося умовити Фонд не підвищувати ціни на газ для населення хоча б на темп зростання цін на газ у ЄС. Напевно, серед співробітників Фонду, які прибули до України у складі місії, не було жодного із досвідом торгівлі на Вінницькому ринку ))), але уряду це вдалось.