За оцінкою французького регулятора фондового ринку Autorité des Marchés Financiers (AMF), активність скамерів особливо зросла з початком 2018 року. Відразу після рекордного ралі, коли про біткоін і криптовалюти взагалі вперше почули багато потенційних інвесторів.

На думку AMF, шахраї нового покоління набагато більш винахідливі, ніж їх попередники, які обіцяли шалені заробітки на форексі або бінарних опціонах.

Жертву залучають ретельно продуманою рекламою і довго ведуть, усипляючи її пильність, стабільно виплачуючи очікувану нею прибуток, поки, нарешті, спробувавши смак грошей інвестор не ризикне розлучитися зі значною для себе сумою.

Як приклад Le Parisien призводить досить типову історію 65-річного пенсіонера-інвестора, який втратив з вини шахраїв 43 тисячі євро. Побачивши рекламу, що обіцяла вигідні інвестиції в криптовалюту, інвестор зв'язався з брокером, у всякому разі, так представився його співрозмовник, і вирішив почати вкладати гроші в біткоін з порівняно невеликої суми — 500 євро.

«Він попросив мою адресу, копії документів і створив для мене акаунт на сайті. Все було дуже наочно, я бачив, що відбувається з моїми грошима», — стверджує невдалий криптоінвестор.

Первісна інвестиція принесла йому 180 євро вже через тиждень, але в підсумку співпраця закінчилася тим, що після отримання великої суми уявний брокер просто зник і перестав відповідати на дзвінки.

За даними криптовалютного брокера Coinhouse, за заощадженнями європейців полюють не менше 200 шахрайських сайтів, а уряд Бельгії раніше висловив побоювання, що сумарний збиток бельгійців від діяльності криптошахраїв може досягти 100 млн євро.

З огляду на те, що ситуація у Франції не дуже істотно відрізняється від бельгійської в частині захисту інвесторів, а населення в п'ять разів більше, мова може йти про значно більші масштаби. Зрештою, дані про улов шахраїв складаються з показань потерпілих, які вже усвідомили, що позбулися своїх грошей, і звернулися в поліцію.

Більш того, зловмисники можуть розраховувати на те, що в жертвах у них нестачі в найближчим часом не буде. За даними дослідження фінансової групи ING, оприлюдненого в червні, про криптовалюту ще нічого не знає кожен третій європеєць (34%), включаючи 62% бельгійських і 50% французьких респондентів.