«Є фінансові небанківські установи, які не несуть ризику кредиторів, — це ломбарди, лізингові компанії, факторингові та фінансові компанії, які не приваблюють кошти клієнтів. Для цих компаній, з нашої точки зору, потрібно лібералізувати нагляд», — зазначила Рожкова.

Вона уточнила, що на компанії, які не несуть ризику кредитора, не поширюватимуться жорсткі пруденційні вимоги щодо капіталу і ліквідності.

«Основним законом для них буде закон про захист прав споживачів», — пояснила Рожкова.

Також Нацбанк планує спростити отримання ліцензій на різні види операцій. «Наприклад, сьогодні ломбарди — це окремий вид діяльності. Вони не можуть мати інших ліцензій. Але як це відбувається: дві компанії — ломбард і обмін валют — відкриваються на одному майданчику і працюють разом. По суті, є норми, які потрібно змінити, а ринок лібералізувати. В результаті там буде посилюватися конкуренція і підвищуватися якість послуг», — вважає Рожкова.

Для інших компаній вимоги будуть вироблятися спільно регулятором і учасниками ринку.

«Ніяких драконівських норм ми не передбачаємо. Є один рік перехідного періоду — протягом цього року не приймаються ніякі додаткові вимоги або обмеження. У цей час ми будемо працювати з галуззю з розробки дорожньої карти: як ми будемо входити в нормальне регулювання. Після цього ми визначимося з перехідним періодом безпосередньо для установ — як вони будуть досягати значень і нормативів. Цього транзитного періоду — наприклад, в один рік — буде досить, щоб кожна кредитна організація визначилася, чи хоче вона бути кредитною і нести ризик кредитора, або вона хоче бути просто фінансової компанії без ризику кредиторів. Безумовно, ми надамо час, щоб трансформуватися в ту чи іншу сторону», — уточнила заступник голови НБУ.