«Рейтингові агенції виставляють борговим зобов'язанням США рейтинг АА + та Ааа. Він означає, що ймовірність дефолту за ними практично дорівнює нулю. Тепер про кредиторів. Власниками паперів на 7 трлн. доларів є американські федеральні та місцеві органи влади, а також різні державні соціальні, пенсійні, ветеранські та інші фонди, які керуються казначейством США. Вони таким чином розміщують свої вільні кошти, отримуючи відсотковий дохід. Решта 14 трлн. знаходяться у вільному обігу. З яких, знову ж таки, 2.7 трлн. куплені Федеральною Резервною системою США. Через цей інструмент ФРС управляє ліквідністю банків і загальної ліквідністю ринку», — пише Деркач.

Іноземні ж держави і фонди мають на руках 6.3 трлн. доларів американських боргів. З них Китай -1.2 трлн., Японія -1.0 трлн. Потім йдуть Ірландія з Бразилією (по 300 млрд.), Великобританія зі Швейцарією (по 250 млрд.).

Приблизно 2 трлн. знаходиться в комерційному обігу у приватних інвесторів, фондів, банків.

«Таким чином, жодна країна ніякого «зашморга» в руках, звісно, не має. Дуже цікава реакція ринку на різні «шухери» у світі. Будь то війна, санкції, цунамі і т.п. Інвестори тут же кидаються продавати акції і «ховаються» в золото та державні облігації США і ще декількох держав», — підсумував Деркач.