Надійшло більше, але контрабанда тут ні до чого, — пише на своїй сторінці в Facebook економіст Віктор Скаршевський. На його думку, збільшенню митних відрахувань сприяли інші фактори. Це зростання обсягів імпорту на 19% (що дало додатково 45 млрд грн.), скасування з 2017 року нульової ставки ПДВ на імпорт природного газу (плюс 15 млрд грн.), девальвація гривні на 4% (плюс 10 млрд грн.).

«Ось і виходить — плюс 70 млрд грн. і ніякої реальної боротьби з контрабандою», — зазначає експерт. На його думку, фактично від боротьби з контрабандою до бюджету в 2017 році надійшло $ 1,7 млн, а за півроку 2018 — $1 млн. «Порівняйте 1,7 млн. з $ 3 млрд втрат бюджету від контрабанди — «ефективність» боротьби становить 0, 05%», — зазначів він.

Економіст також пише, що в липні вперше з лютого цього року, був виконаний план по доходах від митниці. «У мене таке враження, що щомісячні плани будуть виконуватися й надалі.Але не завдяки боротьбі з корупцією, а з причини прискорення девальваційних процесів. Курс буде йти до цільової позначки, яка закладена в законі про Держбюджет на 2018 рік — 30,1 грн ./$.Що стосується суми недоотриманих до бюджету через контрабанду грошей, то її можна оцінити в $ 3-3,5 млрд на рік (близько 30% від митних надходжень). При цьому, близько $ 1,5 млрд осідає в кишенях різних силових структур — митниці, СБУ, прокуратури.Природно, що ніхто просто так не віддасть ці $ 1,5 млрд.Тому зараз активно включилося МВС в «боротьбу» з контрабандою, тому що пиріг великий. З іншого боку, в процесі контрабанди задіяні не тільки чиновники, а й величезна кількість українських громадян — цілі прикордонні села живуть з цього.Тому, якщо різко припинити контрабанду, відразу ж з'явиться величезна кількість безробітних, ціни на імпортні товари зростуть на 20-25%, посилиться соціальна напруга », — не виключає Скаршевський.