Як економіка може карати за бездумні витрати, на своїй сторінці в Facebook написав Сергій Фурса. «Мінфін» скоротив.

Так працює світова економіка. По-іншому не буває. Можна скільки завгодно розповідати, що МВФ – це зло, що економіці потрібні дешеві гроші, що потрібно не економити, а витрачати. Це все звучить просто чудово. Але воно не працює. Як тільки ви починаєте витрачати більше, ніж можете собі дозволити, – економіка вас карає. Щойно ви без співвідношення з реальністю починаєте друкувати ваші гроші, – вашу валюту чекає девальвація. І це не світові масони, злий Сорос чи рептилоїди. Це банальні закони сучасної глобальної економіки: їх не можна підкупити ні грошима, ні харизмою чергового лідера.

А далі вже самі подумайте, що вбиває бізнес більше: високі ставки чи девальвація? Що більше б'є по споживачу в країні: високі ставки на кредити або девальвація в разі їхніх доходів? І прості люди в країні мають жити за коштами. Якщо вони, звичайно, не друкують долари. Україна не друкує. Туреччина, до речі, теж. Як результат, Україна повинна навчитися жити за коштами. Що, до речі, включає в себе і обов'язковість сплати податків. Тому що поки люди не платили податки, а держава жила в борг, заміщаючи податки зовнішнім фінансуванням, все, начебто, працювало. Але ліміт кредитної лінії вичерпаний – більше зпозичати не вдасться. І треба вчитися жити за коштами. Тобто, витрачати те, що заробляємо. А це означає не тільки менше витрачати, але і більше заробляти. А це значить, що поки ви не платите податки, ваша бабуся і ще десять її подружок, не отримають пенсію. Вони будуть почуватися погано і за гречку проголосують за корупціонера по мажоритарці. А в партійному списку виберуть популістів. І потім не скаржтеся, що все погано. Це ви зробили все, щоб бабусі обрали популістів. Це ви не платили податки.

У суспільства, де кожен намагається обдурити іншого, немає шансів стати успішнимЖити за коштами неприємно, але необхідно. Платити податки противно, але потрібно. Від цього виграє все суспільство. Ми вчимося жити за коштами: робимо перші кроки. І завжди хочеться зірватися, знову надрукувати гривню, роздати дешеві кредити бізнесу, зробити всім приємно. Але так не буває. Гроші в банках є – банкам їх нікому давати: бізнес не готовий прийти, показати звітність і отримати кредит. Бізнесу потрібно навчитися працювати «по-білому», і тоді він братиме кредити у банку дешевше, ніж йому зараз дають бандити, які не вимагають фінансового моніторингу та прозорої звітності. І тому для багатьох в Україні вони – кращі від банків, навіть якщо їхні гроші коштують 24% на рік, а банки дають під 17%. Бандити адже дуже лояльний кредитор, вони адже по-іншому оцінюють свої ризики. Тільки дуже негативно поставляться до прохання «реструктуризують заборгованість». Це та сама плата за тіньову сторону економіки, яка дозволяє вам економити на податках. І дійсно робить вас набагато конкурентними, ніж ваш конкурент, який працює «в білу».

Коли конкурентне середовище виросте і в бізнесі не буде таке, як на дорогах, де є євробляхери і всі інші, то економіка буде рости набагато швидше. Конкуренція – основний драйвер економіки. Чим прозоріші ви, чим більше конкуренції нормального бізнесу буде в країні, тим більше грошей ззовні України зможе зайти в країну. А там є дуже багато грошей. І тим дешевше ці гроші стануть для бізнесу в банках. І тим більше вони сплатять податків. І тим кращими будуть дороги, а пенсії – вищими, а, значить, менше бажання голосувати за «ту, чиє ім'я не можна називати». Яка із задоволенням зробить ставки низькими, а пенсії високими. Але закінчиться це лише девальвацією, ударом по бізнесу і черговим витком інфляції. І так – багато разів, поки ми не почнемо жити за коштами, які не поборемо інфантилізм, не зрозуміємо, що безкоштовний сир буває тільки у мишоловці. А дешевих грошей у країні, яка сама позичає дорого, – не буває взагалі. Це просто неможливо. А у суспільства, де кожен намагається обдурити іншого, немає шансів стати успішним.