Чи так це насправді, на своїй сторінці в Facebook написав співзасновник банку Аваль Олександр Деркач.

Добре, що прийняли закон про валюту. Це величезний крок вперед. Правда запізнилися з ним трохи. Років на 20 мінімум. Свого часу Прибалтика, яка вже через пару років після розвалу Союзу пішла на повну лібералізацію валютних операцій, виграла від цього в колосальному масштабі. На початку 90-х всі нові банки і всі офшори колишнього СРСР тримали валюту в місцевих банках. Було багато негативу, але позитив явно переважив. Я впевнений, що економічний успіх цих країн не в останню чергу пояснюється великими обсягами валютних ресурсів, які тоді вдалося залучити.

Читайте такожКурорт або концтабір. Що змінить новий закон про валюту

Чи буде цей закон працювати? Важко сказати однозначно. Занадто багато невирішених питань залишилося, надто багато парканів понабудовано. Причому таких, що й не відразу можна розгородити. Є приклад Аргентини. Два роки тому новий президент країни Мауріціо Макрі одномоментно скасував всі заборони, обмеження та ліцензії. Сьогодні це вистрілило в гіперінфляції і дефіциті валюти. Є проблеми західних банків. Які на тлі корупційних скандалів тікають від нас як чорт від ладану. Та ще й BEPS крокує світом семимильними кроками. Сьогодні українцеві відкрити особистий або корпоративний рахунок в хорошому західному банку майже нереально. А в поганому навіщо відкривати.

Є проблема явно надлишкових і надуманих нормативів фіннагляду, а також самоцензура і бюрократизм наших банків. Як би чого не вийшло. Нещодавно один з великих банків з іноземним капіталом два тижні (!) погоджував мені одну маленьку валютну операцію, зажадавши 4 (!) документи крім договору. Швейцарському, до речі, цього договору цілком вистачило і він погоджував її півгодини.