Ще в четвер фінансисти були впевнені в подальшому зміцненні національної валюти. На руку гривні мали спрацювати розпродажі валюти у вигляді 50% виручки за 8 і 9 травня. 

Але значний ситуативний попит на валюту протягом п'ятничної сесії привзвів до стрибків котирувань навіть до позначки 26,21 / 26,24 гривень. Це сигналізує про досить нестабільний стан ринку й велику ймовірність зростання курсових коливань найближчим часом.

Та й зовнішні події на міжнародних валютних майданчиках також психологично впливають на наш ринок. Вже одна тільки ситуація з виходом США з ядерної угоди з Іраном призвела до зростання цін на нафту, валютним «ралі» по євро і зміцненням рубля на міжнародних ринках. І наступний тиждень також не буде спокійним як на політичній, так і на економічній світовій арені.

Власникам обмінників в ці вихідні доведеться враховувати цю невизначеність щодо подальшого руху валютних котирувань і зберігати досить широкий спред (особливо по євро і рублю). Вони будуть працювати в основному в режимі «з обороту». Розмір спреду по рублю і євровалюті буде перебувати в тих максимальних межах, які фінансистам буде дозволяти конкуренція в конкретних регіонах і точках продажів.

Курси валют в суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 25,90 -26,00 гривень, продаж 26,10-26,20 гривень. Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту» з рівнем спреду в межах 15-20 копійок.

Котирування євро. У п'ятницю на 17:00 за Києвом на міжнародному ринку крос-курс пари євро / долар перебуває біля позначки 1,1960 долара за євро і суттєві коливання котирувань тривають. Тому обмінники на суботу та неділю виставлять курси готівкового євро в межах: прийом 30,976 -31,096 гривень і продаж 31,216 — 31,335 гривень.

Розраховані «Мінфіном» курси можуть бути ще скориговані в межах до плюс-минус 10 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну валюти.

Котирування по російському рублю. Рубль залишається ризиковою валютою для українських власників обмінників. Його зміцнення в останні дні на фоні зростання цін на нафту дає можливість нашим фінансистам на цьому непогано заробляти, але несе в собі величезні ризики.

Власники обмінників намагатимуться мінімізувати ці ризики за рахунок широкого спреду по рублю, продовжуючи працювати в режимі тільки «з обороту».

Котирування на 12 і 13 травня будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,420-0,422 гривень і продаж 0,424 — 0,426 гривень. Як і на минулих вихідних — в ці суботу та неділю курс прийому рубля будуть намагатися занижувати, а курс продажу залишати на рівні близькому до котирувань міжбанку.

Розраховані «Мінфіном» котирування можуть ще мати відхилення до плюс-минус 0,01 гривні на рублі в залежності від завдань, що стоять перед тими чи іншими точками обміну валюти та їх географічного положення щодо кордонів з РФ.