Дані різних джерел про параметри українського IT-ринку дуже різняться. Згідно з інформацією Держстату, наприклад, обсяг експорту таких послуг в минулому році зріс на 3,8% — до $ 1,7 млрд. У той же час профільні асоціації призводять зовсім інші цифри. В IT Ukraine підрахували, що компанії експортували послуги в 2017 році на $3,6 млрд. Там прогнозують, що в 2018 році цей показник може вирости до $4,5 млрд, а до 2020 року — досягти $6 млрд. При цьому тільки за 2018 рік число українських програмістів збільшиться з 116 000 до 145 000.

Більшість фахівців IT-компаній орієнтовано на роботу на зовнішніх ринках та отримують зарплату в твердій валюті. Не дивно, що вони — ласі клієнти для банків. Щоб залучити на обслуговування програмістів, фінустанови розробляють для них окремі пакети зі спеціальними пропозиціями. «Мінфін» вирішив подивитися, що банки пропонують IT-фахівцям.

Банки та IT

«Мінфін» з'ясував, що майже половина українських айтишників сконцентрована у ПриватБанку. Як розповіли в прес-службі держбанку, в минулому році у них обслуговувалося 53 000 IT-фахівців. Через їхні рахунки в Україну «зайшло» $400 млн.

Така популярність не дивує — Приват надає програмістам безліч «плюшок». Серед них — автоматичне зарахування валюти від великих міжнародних компаній, наприклад, Upwork, Google, Facebook, Apple, Toptal, Freelancer.com. У прес-службі Привату стверджують, що в цьому списку знаходиться більше 1 000 фірм-нерезидентів. Ще один безперечний плюс держбанку — можливість передачі звітності в податкову через онлайн-банкінг та окремий контакт-центр для фрілансерів й програмістів.

Інші банки не мають наміру чекати, поки Приват прибере до рук всіх IT-фахівців. Тим більше, що галузі пророкують бурхливий ріст.

«The Global Sourcing Association назвала Україну кращою країною для надання ІТ-послуг, а 13 українських компаній потрапили в рейтинг кращих постачальників The Global Outsourcing 100. Експерти прогнозують в 2018 році подальше зростання сектора на 20-25% і подвоєння обсягів в найближчі чотири роки, зі збільшенням кількості зайнятих в галузі до 240 тисяч осіб », — каже керівник проектів управління підтримки продажів корпоративного бізнесу Банку Кредит Дніпро Андрій Кулик.

«Це досить перспективна галузь, в яку потрібно обов'язково йти з банківськими продуктами. Наприклад, тільки в якості податків за 12 місяців 2017 року IT-компанії принесли в бюджет близько 7,8 млрд грн », — згодна з колегою директор департаменту малого та середнього бізнесу Банку Південний Ніна Тараненко.

Директор департаменту транзакційного бізнесу ПУМБ Антон Гурбан також налаштований оптимістично — він прогнозує зростання ринку на рівні 15-20%. Зараз в ПУМБі обслуговується всього 3 000 IT-шників, але банк має намір активно розвивати цей напрямок.

В ОТП Банку озвучують скромніші оцінки: там вважають, що в 2018 році кількість IT-фахівців виросте приблизно на 10%. Саме настільки ж банк має намір збільшити і кількість клієнтів-програмістів. На кінець 2017 року ОТП мало рахунку 15 000 IT-підприємців.

«Динаміка IT-ринку оцінюється, в першу чергу, за кількістю основного активу — персоналу. Протягом останніх чотирьох років цей ринок демонструє стабільне зростання на 10-12% рік до року. По суті, це одна з небагатьох галузей, які не дивлячись на кризові явища, не тільки не скорочується, але й демонструє впевнене зростання », — говорить віце-президент, голова управління масового й середнього бізнесу Альфа-Банку Ігор Вірясов. Як багато айтишників обслуговується в банку, в Альфі «Мінфіну» не розповіли.

У боротьбу за перспективних клієнтів включаються навіть ті банки, які раніше не орієнтувалися на IT-напрямок.

«Зараз частка IT-фахівців серед клієнтів банку становить близько 7%. Ця цифра зростає щомісяця навіть з урахуванням того, що цілеспрямовано в цій сфері ми почали працювати не так вже й давно — з осені 2017 року. Наша мета на 2018 рік — збільшити частку таких клієнтів в портфелі МСБ мінімум до 35% », — розповідає перший заступник голови правління Банку Конкорд Юрій Задоя.

За його словами, валютні надходження IT-шників зараз складають майже половину від загального обсягу валюти, яку банк зараховує на рахунки ФОПівців. За юрособами показник набагато менше — 3-4%. Але це пов'язано з тим, що Конкорд банк лише нещодавно запустив цю програму.

Де краще

Однозначно сказати, де краще відкрити рахунок для IT — складно, адже значення має безліч чинників. Наприклад, у ПриватБанку й Альфа-Банку зручно проводити оплати та знімати готівку, оскільки ці дві фінустанови прив'язують карти безпосередньо до рахунку для IT-шників.

В інших же банках для цих цілей доведеться відкривати додатковий картковий рахунок. По-перше, це додаткові витрати. По-друге, це не зовсім зручно, оскільки кожен раз доведеться перекидати гроші з «IT-рахунку» на картковий. Хоча це однозначно краще, ніж взагалі не мати карткового рахунку та знімати гроші в касі.

Якщо дивитися на вартість відкриття та обслуговування, то одні з найкращих умов в Конкорді. Ця фінустанова дійсно агресивно привертає IT-шників та встановила для них символічну плату в 1 грн. Більш того, Конкорд не стягує комісію при проведенні платежів контрагентам, тоді як в інших банках вона становить 1,5 грн-3 грн.

Загальні умови

Банк Плата за відкриття Щомісячна комісія за обслуговування Платіж в інший банк через інтернет-банкінг Кількість безкоштовних платежів на місяць Переказ на карту фізособи іншого банку* Зняття грошей з картки в банкоматі свого банку* Карта пов'язана безпосередньо з рахунком
ПриватБанк 0 50 грн 3 грн 0 3 грн 0,75%
ПУМБ 1 49 грн 2 грн  0,50% 0 — 1,5% + 5 грн**
УкрСиббанк 0 20 грн 2 грн 0 0,50% 0,5%
Альфа-Банк 0 50 грн  2 грн 0 0,3 — 0,75%  0,75%
ОТП 40 грн 40 грн 1,5 грн 5 0  0,35%
Південний 1 грн 65 грн 2 грн 1% мин 10 грн  0,3% + 1 грн 
Кредит Дніпро 0 0 2 грн 0 0,75% 0,60%-0,80%*
Ідея Банк 0 49 грн 2 грн 0,4%-0,6%** 0,5%-2,5%**
Конкорд 1 грн 1 грн 0 - 0,70% 5 грн ***

*для банків, у яких карта безпосередньо не прив'язана до рахунку, вказані тарифи карткових пакетів, які доведеться відкривати додатково, крім основного рахунку. Пакети вибирали за рекомендацією співробітників контакт-центрів

** розмір комісії може коливатися в залежності від суми

*** банк планує надати цю можливість з початку 3 кварталу 2018 року

Отримати валюту

Майже у всіх банках схема отримання валютних переказів досить однакова. Клієнту відкривають додатковий валютний рахунок в доларах або євро. На нього «капає» валюта. Щоб банк зарахував гроші на основний гривневий рахунок, клієнт повинен надати йому документи, які підтверджують співпрацю з тією чи іншою компанією. Це — вимога валютного контролю.

«ІТ-підприємці, як і всі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності в Україні, повинні продавати 50% своєї валютної виручки. Щоб швидко продавати валюту, банк розробив спеціальний шаблон договору, куди входять сам договір та рахунок-фактура (invoice), який не вимагає підписання з боку контрагента клієнта », — розповідає Андрій Кулик.

Вимога про надання документів діє практично у всіх банках. Але є й винятки. У ПриватБанку валюта від відомих компаній-нерезидентів зараховується автоматично. Але для першого зарахування все ж доведеться відправити в держбанк лист про договір-оферту.

У Конкорді кажуть, що для представників IT-ринку фінмоніторингом передбачена спрощена схема. Тому в деяких випадках, коли мова йде про співпрацю зі світовими гігантами IT-індустрії, можна просто відсилатися на публічні договори, які розміщені на їх сайтах. При проведенні більш складних операцій фінустанова надає спеціальних менеджерів, які допоможуть все правильно оформити та провести операцію.

Коли бюрократичні процедури улагоджені, банки або продають решту 50% валюти клієнта на міжбанку, або ж просто зараховують їх на рахунок. Комісії банків за продажу валюти коливаються від 0,10% до 0,35% від суми угоди.

Хоча, є два винятки — ПриватБанк й Конкорд. ПриватБанк проводить конвертацію за своїм курсом й не стягує додаткових плат як за продаж, так й купівлю валюти. Конкорд же встановив нульову комісію, але тільки на продаж валюти.

Комісії за валютні операції

Банк Додаткова плата за валютний рахунок Комісія за конвертацію валюти
Купівля Продаж
ПриватБанк 0 Конвертація за курсом банку
ПУМБ 0 0,4% 0,20%
УкрСиббанк 20 грн 1% 0,10%
Альфа-Банк 20 грн 0,25%-0,50%* 0,15%
ОТП** 0 -

0,15%-0,35***

Південний 0 0,20% 0,20%
Кредит Дніпро 0 0,10% 0,10%
Ідея Банк 0 0,10%  0,10%
Конкорд 0 0,15%-0,20%* 0

*залежить від суми зарахування

**в ОТП відкривається тільки гривневий рахунок. Валюта зараховується через транзитний, тому покупка валюти в цьому тарифному пакеті не передбачена

***залежить від дати продажу. СПОТ (через день після зарахування) — 0,15%, «завтра» — 0,25%, «сьогодні» — 0,35%.

Підтримка

Майже всі банки розміщують на сайтах тільки загальну інформацію про рахунки для IT-шників. Тому для збору інформації «Мінфіну» довелося обдзвонювати контакт-центри. Робота консультантів, особливо великих фінустанов, м'яко сказати здивувала.

Надати інформацію відразу змогли в ПриватБанку. Хоча оператори рази три перенаправляли дзвінок в різні відділи, все ж «Мінфін» отримав відповіді на всі свої питання. Також майже відразу зорієнтувалися оператори УкрСиббанку й Ідея Банку. Хоча в останньому банку нам спочатку довелося переконувати менеджерів, що у них насправді є спеціальний продукт для програмістів.

Співробітники контакт-центру Альфа-Банку також розгубилися і хаотично перенаправляли дзвінок в різні відділи. У кожному з них «Мінфіну» пропонували взяти «кредит готівкою за 59 хвилин» або оформити кредитну карту, але про рахунки для IT — поняття не мали. В результаті оператор «здався» і продиктував номер. Зателефонувавши туди, ми нарешті змогли отримати потрібну інформацію.

Досить несподівано було почути від менеджерів великих банків, таких як ОТП, ПУМБ, Банк Південний й Кредит Дніпро, що прямо на лінії консультацію по IT-рахунках отримати не можна. Оператори цих банків просили залишити дані, за якими потім передзвонювали компетентні співробітники. Така ж ситуація була й у Конкорді. Але, з огляду на невеликі розміри цього банку, це було передбачувано. Радує те, що рівень консультацій був високим, оператори відповіли на всі питання.

Документи для відкриття

Одна з головних умов для оформлення IT-пакету в банку — зареєстрований ФОП. При чому КВЕД повинен відповідати сфері діяльності. Перелік відповідних КВЕДів відрізняється в залежності від кожного конкретного банку. Один з найпоширеніших — 62.01 (комп'ютерне програмування).

КВЕДи можуть не обмежуватися тільки «істинно IT-шним» секторами. Наприклад, Банк Конкорд додатково підтримує 10 КВЕДів, серед яких 74.20 (діяльність в сфері фотографій), 74.30 (послуги перекладу), або 74.90 (інша професійна, наукова та технічна діяльність).

Якщо КВЕД підходить, то банку буде потрібно пред'явити тільки паспорт та ІПН. На оформлення пакету доведеться витратити півдня.

ПриватБанк дозволяє своїм діючим клієнтам оформити пакет послуг для IT-шників віддалено. У ПУМБу також є подібна послуга. Вона називається Digital Banking. В її рамках співробітник фінустанови сам приїжджає на вказану адресу для оформлення документів.

«Пряники»

Як правило, банки надають й різні «пряники» для своїх клієнтів. У Банку Південний, наприклад, програмістам оформляють карти, які не передбачають плати за конвертацію валюти.

Спеціальна пропозиція від банку Конкорд — міжнародна картка. Комісія за зняття грошей з такої карти становить всього 2%.

«У березні наш банк став генеральним партнером конференції для IT-фахівців в Україні — ITEM. Спеціально під неї ми розробили однойменну кобрендингову карту. Вона передбачає кешбек в розмірі 5% при оплаті картою в кав'ярнях й фастфудах усього світу, без комісій конвертує гривню в будь-яку валюту світу за кордоном і дає постійну знижку на участь у всіх конференціях ITEM. А в 2018 році дана лінійка буде розширена, мінімум, ще двома продуктами», — стверджує Задоя.

ОТП «заманює» IT-шників кобрендовими картами Travel Card, Global Auto Card, Vodafone. У Альфи є преміальний «пластик» під потреби IT, а також Carbon, і різні пропозиції для геймерів.

Олекса Рябуха