Які варіанти інвестицій існують і який з них обіцяє інвесторам найбільший прибуток, написав domik.ua. "Мінфін" публікує скорочений текст статті.

Перший варіант інвестування — купівля квартири на ранніх етапах будівництва, щоб заробити на її перепродажу в подальшому. Ця популярна в 2006-2008 роках схема і зараз обіцяє прибуток. Якщо інвестувати на початковому етапі, то до кінця будівництва (приблизно через 2 роки), ціна квадратного метра виростає в середньому на 30%. Якщо ж інвестор відразу сплатить 100% вартості квартири, йому забудовник може дати ще 5-15% знижки. Головне — правильно вибрати об'єкт для інвестицій.

Для цього потрібно:

— вивчити об'єкт — наскільки він виграє або поступається сусіднім в питаннях якості матеріалів і робіт, архітектури, благоустрою, планувальних рішень;

— порівняти вартість квадратного метра з вартістю аналогів. Якщо вона істотно вище, можуть виникнути проблеми з перепродажем або маржа між ціною купівлі та продажу може виявитися менше, ніж очікувалося;

— поцікавитися історією забудовника і його попередніх об'єктів. На ринку Києва є лише кілька компаній, об'єкти яких користуються стабільно високим попитом, розкуповуються задовго до закінчення будівництва і постійно ростуть в ціні. Купівля квартири у такій компанії — гарантія того, що ви зможете перепродати квартиру вигідно;

— звернути увагу на локацію. Яким би гарним не був ЖК, і яким би надійним не був забудовник, якщо будинок розташований на околиці, звідки незручно добиратися, зростання цін буде незначним, а вигідно перепродати квартиру буде важко.

Другий варіант — покупка квартири для подальшої здачі в оренду. Він підходить для житла, розташованого в віддалених, але перспективних районах. Його також вигідно вибирати тим, хто не готовий ризикувати, вкладаючи гроші на початкових етапах будівництва.

Квартира в будинку, будівництво якого добігає кінця, обійдеться дорожче, ніж на початковому етапі на 20-30%. На етапі котловану можна вкластися в суму в $ 25 000-30 000, тоді як ближче до закінчення будівництва вона може вирости до $ 40 000.

Якщо при цьому в квартирі буде ремонт від забудовника, інші вкладення будуть мінімальні. Той же прибуток в 30% можна буде отримати за 2,5-3 роки — майже стільки ж або трохи більше, ніж при перепродажу. Термін 100% -й окупності складе близько 8 років.

Але за цей період квартира може, як вирости в ціні, так і впасти. Критерії підбору варіантів будуть такі ж, як і при покупці з метою перепродажу: вдала локація і якісні характеристики об'єкта. Крім того, велику роль відіграє внутрішня інфраструктура та благоустрій об'єкта. Житлові комплекси кластерної забудови з часом тільки зростають в ціні, і навіть в періоди кризи зниження цін там було мінімальним. До того ж, в них стабільно висока вартість оренди.

Третій варіант інвестування — купівля з метою здачі в оренду квартири в будинку старого житлового фонду. Тут точно можна не розраховувати на вигідний перепродаж через 5-7 років. Квартири такого типу тільки дешевшають, причому досить швидко. Але якщо локація буде вдалою, а ціна угоди вигідною, можна повернути вкладення за 6-7 років. Обійдеться така квартира в ті ж $ 35 000-40 000. Здати її в оренду, за умови хорошого ремонту і вдалого місця розташування, можна за 10 000-12 000 грн. За відсутності інших витрат інвестиція окупиться приблизно за 7 років.

Істотний мінус полягає в тому, що за цей же період квартира втратить в ціні ті ж 30% своєї вартості. Зате цей варіант інвестування майже повністю позбавлений ризиків.

При виборі для інвестування квартири в старому будинку варто звертати увагу на близькість метро, ​​об'єктів інфраструктури, обов'язково — на технічний стан будинку і квартири, їх енергоефективність.

Як бачимо, квартири в новобудовах — більш вигідний для інвестування варіант, але у будинків старого житлового фонду є одна незаперечна перевага — низькі ризики і можливість отримувати прибуток відразу ж, не чекаючи закінчення будівництва.