Початок 2018 року видався не найкращим для національної валюти. З 3 січня на готівковому ринку гривня подешевшала проти долара більш ніж на 60 копійок. На міжбанку ще гірше - мінус 90 копійок. В НБУ заспокоюють - причина криється в сезонних чинниках. Долар подорожчав тимчасово, й через місяць-другий національна валюта оговтається від втрат.

Експерти також підтримують цю теорію.

«Не варто чекати зміцнення гривні раніше весни, тобто періоду сезонного збільшення обсягів валютної виручки», - говорить провідний експерт відділу продажів казначейських продуктів ОТП Банк Микита Мишаков. Однак прогнозувати, до якого рівня повернеться курс гривні, експерт не береться.

«Валютний ринок стабілізується в лютому, а в березні-квітні починається тенденція до зміцнення гривні, оскільки стабілізується експорт та підвищується пропозиція готівкового долара, в тому числі від дрібних аграріїв», - вважає головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан. На її думку, курс гривні в 2018 році буде коливатися в діапазоні 26-29 грн/$.

Згідно з прогнозом директора казначейства Банку Кредит Дніпро Олега Курінного, коридор середньорічного курсу буде в діапазоні 27,5 - 30 грн / $. «Ближче до кінця опалювального сезону попит на валюту з боку імпортерів спаде, а експортери - заведуть більше гривні під фінансування поточної діяльності», - обіцяє він.

Ще більш оптимістичний прогноз дає керівник аналітичного підрозділу ICU Олександр Вальчишен. На його думку, у 2018 році курс може скласти 28,5 грн/$. А ось якщо події будуть розвиватися за сприятливим сценарієм, гривня може зміцнитися й до 27 грн / $.

30 не за горами

«Мінфін» вирішив запитати у читачів, як вони бачать перспективи гривні та провів спеціальне опитування. Станом на вечір 18 січня, в ньому взяло участь понад 1 500 осіб.

Редакція публікує результати в інтерактивних діаграмах, які оновлюються в режимі реального часу. Якщо ви ще не пройшли опитування, але хочете вплинути на його результати, зробити це можна тут.

Вже цієї весни долар буде коштувати близько 30 грн. Так вважає третина респондентів. У те, що курс американської валюти переступить цю позначку, вірить трохи більше 16%.

Хто винен

Трохи більше третини опитаних вважає, що причиною обвалу курсу є сума факторів - й дії влади, й сезонність, й паніка населення, й гра спекулянтів. Ще майже стільки ж респондентів упевнені, що це виключно «заслуга» влади.

Дорогий долар - до інфляції

Абсолютна більшість респондентів вважає, що подорожчання долара - погано. В протилежне вірить тільки 5%.

Час купувати долар?

Більше ніж половина респондентів ледве справляються з витратами на поточні потреби. Тому вони не дуже турбуються про курс долара й не намагаються заробити на змінах курсу.

Більшість тих респондентів, хто стежить за рухом котирувань, вже скуповують або готується скуповувати валюту, щоб потім продати її ще дорожче.

Курс повинен «плавати»

Плаваючий курс необхідний. Але влада повинна підтримувати курс за допомогою ринкових методів. Так вважає більше за 60% респондентів. За жорсткий адміністративний контроль на валютному ринку висловилося лише трохи більше ніж 20%.

Гривня продовжить дешевшати

В кінці 2018 роки за готівковий долар будуть давати більш за 31 грн, - впевнено більше третини наших респондентів. У те, що гривня зміцниться до 27 грн/$, вірить тільки 5%.

Реальна ціна

Більша частина тих, хто відповідав на питання, вважає, що гривня недооцінена. Але думки з приводу її реальної вартості сильно відрізняються. З невеликим відривом лідирує варіант у 25 грн/$.

Олекса Рябуха