Минулий тиждень був досить вдалим для гривні. Календарний фактор відігравав вирішальну роль в курсоутворенні на міжбанку. Це відбивалося і на готівковому ринку.
Понеділок був вихідним в США, а розрахунки ТОМом малопривабливі для багатьох учасників українського міжбанку. Вони переносили свої операції на наступний день, що кардинально змінювало співвідношення попиту та пропозиції.
Основні події на міжбанку проходили у вівторок-четвер, а тренд по курсу був повністю залежним від індивідуальних завдань та дій найбільших гравців. Їх інтереси були абсолютно протилежними, що і пояснювало великі курсові коливання в ці дні на торгах.
П'ятниця — коротка торгова сесія перед триденними вихідними і традиційне зниження активності.
Незважаючи на валютні ралі — долар в кінцевому підсумку за тиждень подешевшав на 13 копійок — з 26,65/26,68 гривень до 26,52/26,55 гривень.
На всі стрибки безготівкового долара реагував і готівковий ринок, за винятком ситуативного зміцнення гривні минулого понеділка. В усі інші дні власники обмінників дуже пильно стежили за подіями на міжбанку і корегували свої курси купівлі-продажу валюти в залежності від того, що відбувається на торгах.
Курс безготівкового і готівкового долара поступово зближуються, що знижує ризики спекулятивних переливів між обома ринками і дає фінансистам підстави для часткової зміни тактики з виставлення курсів в обмінниках в ці вихідні.
Вони остаточно перестануть грати «на підвищення», працюючи в режимі «з обороту». Причому курс прийому долара намагатимуться «занижувати» (долар дешевшав 13 жовтня), не особливо поспішаючи при цьому опускати курс продажу. Причина — в період тривалих вихідних обсяги продажу валюти громадянами зростають і власники обмінників будуть користуватися потребою населення в гривні, намагаючись скупити долар подешевше.

Курси готівкових валют на 14,15 і 16 жовтня

Котирування долара в обмінниках будуть в межах: прийом 26,50 -26,60 гривень, продаж в межах 26,65 — 26,80 гривень. Більшість обмінників буде працювати в режимі «з обороту». На тлі великої конкуренції між ними і завдяки стабільної ситуації на міжбанку це призведе до зниження спреду між курсами прийому і продажу — в межах від 8 до 20 копійок.
При цьому, курс прийому валюти будуть намагатися поступово «занижувати». У той же час «жадібність» фінансистів при скуповуванні долара буде стримуватися побоюваннями втратити клієнтів, що змусить їх тримати курс прийому на середньому для ринку рівні.
Котирування євро. З виставленням котирувань за готівковим євро на ці триденні вихідні фінансистам буде складніше.
Справа в тому, що 16 жовтня (понеділок) буде неробочим тільки в Україні — міжнародні ринки будуть працювати. Відповідно, ситуація по крос-курсу пари євро / долар в цей день буде змінюватися.
Станом на вечір 13 жовтня крос-курс цієї пари знаходиться біля позначки 1,1820 долара за євро. І виходячи з цих співвідношень, в суботу та неділю в обмінниках банків і фінкомпаній котирування готівкового євро будуть в межах: прийом 31,323- 31,441 гривень та продаж 31,500 -31,678 гривень.
У понеділок власникам обмінних пунктів доведеться скорегувати свої курси в залежності від того, що буде відбуватися на міжнародних ринках. Але оскільки 16 жовтня «Мінфін» не очікує значних потрясінь на світовому валютному ринку по парі євро/долар (попередньо немає запланованих інформаційних подій в цей день, що глобально впливають на поведінку євровалюти або долара), ми ризикнемо припустити, що в понеділок коридор по євро в українських обмінниках складе: купівля 31,300 — 31,490 гривень та продаж 31,550 -31,750 гривень.
При цьому «Мінфін» зберігає нашу поправку цих прогнозів на «індивідуальні» завдання банків та фінкомпаній по євровалюті, а також «конкурентоспроможності» точок обміну валют ( «жваве» місце, близькість населеного пункту до кордону Євросоюзу і т.п.). Це може вносити ще незначні корективи (зазвичай до розрахованих нами курсів ще плюс-мінус 3-8 копійок).
В цілому, спред по євро буде знаходиться в межах від 10 до 25 копійок.
Котирування по російському рублю. Тут все як і раніше — рубль залишається «небезпечною» з точки зору валютних і політичних ризиків валютою для власників обмінників. Тому розраховувати на мінімальний спред або більш-менш схожі котирування по рублю в обмінниках — громадянам не варто.
Більшість обмінників 14 і 15 жовтня будуть виставляти такі котирування по російській валюті: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,459-0,461 гривень і продаж 0,462-0,465 гривень. Але знову ж таки (за аналогією з євро) — з урахуванням «індивідуальних» завдань власників обмінників (замовлення великих покупців-продавців, наявність рублів в касі, близькість регіону до російського кордону і т.п) — можливі відхилення котирувань в різних точках в межаах до 0,005-0,01 гривні від зазначених «Мінфіном».
У понеділок можливе незначне корегування цих курсів в залежності від поведінки пари рубль / долар на міжнародних ринках, але практика власників обмінників з виставлення широкого спреду по рублю для мінімізації валютних і політичних ризиків — продовжиться.