1. Перед укладенням договору обов'язково вимагайте від орендодавця оригінали документів, що підтверджують його право на нерухомість, яку ви збираєтеся орендувати. Це може бути право власності або довіреність на управління. Не полінуйтеся, не пошкодуйте 27 гривень і перевірте дані в Єдиному Реєстрі.

2. Договір оренди повинні підписувати всі власники житла або ж той, у кого є довіреність від власників. Не забувайте про оригінали документів!

3. Обов'язково вказуйте в документі термін дії договору.

4. Обов'язково чітко вказуйте в договорі оренди порядок внесення платежів.

5. Не забудьте вказати повноваження орендодавця: скільки і коли він може перебувати в квартирі, яку ви у нього орендуєте.

6. Чітко пропишіть дії обох сторін у разі заподіяння шкоди квартирі, в тому числі шкоди третім особам. Хто і що повинен оплачувати, якщо прорвало трубу або залило сусідів тощо.

7. У документі має бути зазначено порядок розірвання договору оренди. Майте на увазі, що договір за бажанням орендодавця може бути розірваний, якщо об'єкт договору не придатний для житла або якщо власнику необхідно житло для власного проживання.

8. Орендар має право стати на реєстраційний облік на підставі договору оренди. Але майте на увазі, що потрібно повідомляти про це орендодавця або не потрібно, в українському законодавстві поки не прописано.

9. Зате в українському законодавстві досі діє норма житлового кодексу, в якій зазначено, що орендарі зобов'язані дотримуватися норм соціалістичного співжиття. 

10. Головне пам'ятати, що захиститися на 100% неможливо через прогалини в нашому законодавстві. У договорі оренди (письмовому обов'язково) врахувати всі неможливо, але треба до цього прагнути.